1

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ

Το Δεύτερο Παγκόσμιο Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για τη Συμμαχία των Πολιτισμών διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη στις 6-7 Απριλίου 2009.
         Στόχος του Φόρουμ είναι η κατανόηση των υφιστάμενων εντάσεων και διαφορών ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες ανά τον κόσμο, η εξεύρεση τρόπων αποτελεσματικότερης και καλύτερης διακυβέρνησης και διαχείρισης τομέων που αφορούν την πολιτισμική ποικιλομορφία σε μια εποχή επιταχυνόμενης παγκοσμιοποίησης.  

Στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν ηγέτες κρατών, αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών, νομικά πρόσωπα, κοινωνικοί φορείς και οργανώσεις νεολαίας από όλο τον κόσμο με σκοπό την σφυρηλάτηση της ουσιαστικής συνεργασίας και παράλληλης δράσης μεταξύ διαφορετικών πολιτισμικά κοινωνιών και την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης και της συμφιλίωσης ανάμεσα στους πολιτισμούς.

           Το Φόρουμ θα διοργανωθεί στην Κωνσταντινούπολη, υπό την αιγίδα της τούρκικης κυβέρνησης. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ισπανός πρωθυπουργός και οικοδεσπότης του Πρώτου Παγκοσμίου Φόρουμ για την Συμμαχία των Πολιτισμών (Μαδρίτη 2008) Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν, ο Ύπατος Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για την Συμμαχία των Πολιτισμών Χόρχε Σαμπάιο καθώς και πολλοί άλλοι πολιτικοί και άλλοι ηγέτες απ όλο τον κόσμο.

         Κατά την διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση, δημιουργία και εφαρμογή συγκεκριμένων προγραμμάτων και προτάσεων οι οποίες θα περιλαμβάνουν πρακτικές δράσεις και αποτελέσματα προς την κατεύθυνση των στόχων του Φόρουμ.

Έτσι, ταυτόχρονα με τη συζήτηση στην Ολομέλεια στο Φόρουμ στις εργασίες θα περιλαμβάνονται:

-Πλαίσια για την ανάπτυξη από κοινού πρωτοβουλιών και για την προώθηση νέων προγραμμάτων,

-Μία σειρά εργασιών στα πλαίσια του Φόρουμ που θα παρέχει την ευκαιρία στους διαμορφωτές πολιτικής, τους διεθνείς οργανισμούς και τις κοινωνικές ομάδες να συζητήσουν τις καλύτερες δυνατές πρακτικές και προτάσεις ως προς την επίτευξη των στόχων του Φόρουμ και την ανάπτυξη κοινών δράσεων,

-Μια «Αγορά Ιδεών» η οποία θα προωθεί κάποια από τα πλέον καινοτομικά και επιτυχημένα προγράμματα και πρωτοβουλίες υπέρβασης των πολιτιστικών διαφορών και οικοδόμησης της ειρήνης.

         Η Συμμαχία για τον Πολιτισμό δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2005, μετά από πρόταση του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Θαπατέρο στην 59η Σύνοδο των μελών κρατών του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2004.

         Η πρώτη συνάντηση της Συμμαχίας διεξήχθη στη Μαγιόρκα της Ισπανίας τον Νοέμβριο του 2005. Την επόμενη χρονιά διεξήχθησαν συναντήσεις στο Κατάρ, την Σενεγάλη, την Νέα Υόρκη, ενώ τον Ιούνιο του 2007 ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Συμμαχίας Χόρχε Σαμπάιο παρουσίασε το πρόγραμμα της Συμμαχίας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη.
         Το Πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Συμμαχία και τον Πολιτισμό διεξήχθη στην Μαδρίτη της Ισπανίας στις 15-16 Ιανουαρίου 2008. 900 εκπρόσωποι από 39 συνολικά κράτη, πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, αξιωματούχοι διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων πήραν μέρος σε έναν ανοιχτό διάλογο που σκοπό είχε τη μείωση της πόλωσης ανάμεσα στα έθνη ανά τον πλανήτη και την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών για την προώθηση της πολυπολιτισμικής κατανόησης.   

Δείτε εδώ αναλυτικά τις προσωπικότητες που αποτελούν τα μέλη της «Ομάδας Υψηλού Επιπέδου» της Συμμαχίας για τον Πολιτισμό  καθώς και τα κράτη που συμμετέχουν σε αυτή.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φόρουμ.  

 
10 Μαρτίου 2009

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων