1

Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ «ΘΥΜΑ» ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία θα είναι τα ευρωπαϊκά κράτη τα οποία θα υποστούν τις πλέον επώδυνες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής τον 21οαιώνα, σύμφωνα με στοιχεία νέας έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το περιβάλλον.

        Σύμφωνα με την έρευνα “Adapting to Climate Change”, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί και επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο, οι μεσογειακές χώρες και ιδιαίτερα η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία θα αποτελέσουν τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο –και ίσως σε βαθμό ανεπανόρθωτο- από οποιεσδήποτε άλλες στην ευρωπαϊκή ήπειρο, εξαιτίας των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών.

         Η έρευνα δεν κατονομάζει συγκεκριμένα τα τρία κράτη της Μεσογείου, αλλά τα καταδεικνύει μέσω των έξι επιστημονικών χαρτών που την συνοδεύουν. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ολόκληρη η ευρωπαϊκή ήπειρος θα επηρεαστεί ως συνέπεια των κλιματικών αλλαγών, με την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου όμως, να αποτελούν το πλέον ευάλωτο σημείο.
        Όπως προειδοποιεί η έρευνα, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, στις μεσογειακές περιοχές θα επέλθει καταστροφή των καλλιεργειών, λειψυδρία, καύσωνες, υψηλές θερμοκρασίες και εκτεταμένες πυρκαγιές οι οποίες θα πλήξουν μια σειρκα τομέων της οικονομίας όπως τον τουρισμό αλλά και την παραγωγή τροφίμων.

         Επιπλέον, ευάλωτη κλιματολογικά είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες και η βόρεια Αφρική, δεδομένο που ίσως οδηγήσει σε μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών προς τα βόρεια, αφού η περιοχή κινδυνεύει τις επόμενες δεκαετίες να καταστεί μη κατοικήσιμη. Έτσι οι μεσογειακές περιοχές, όντας αφενός γειτονικές με την βόρεια Αφρική και αφετέρου πιο ευπαθείς στην κλιματική αλλαγή, είναι αυτές που αξίζουν της μεγαλύτερης προσοχής στο άμεσο μέλλον.

         Οι οικονομικές επιπτώσεις της περιβαλλοντικής κρίσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανέρχονται σύμφωνα με την έρευνα στα 6,2 δις ευρώ έως το 2020, αριθμός που ίσως σημειώσει τεράστια αύξηση τις επόμενες δεκαετίες στην περίπτωση που τα μέτρα που ληφθούν δεν αποδειχθούν αποτελεσματικά.

         Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ευρωπαϊκή ήπειρο και ιδιαίτερα την περιοχή της Μεσογείου.
        Παρόλα αυτά, λίγες ώρες μετά την δημοσίευση των στοιχείων, οι υπουργοί Περιβάλλοντος των κρατών-μελών αδυνατούσαν να φτάσουν σε μια συμφωνία οικονομικής υποστήριξης των φτωχότερων κρατών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, παραπέμποντας ουσιαστικά το θέμα στην επικείμενη Σύνοδο των υπουργών Οικονομίας.  

(Πηγές: planetark.org, Environmental News NetworkAFP)

 
3 Μαρτίου 2009

Άρης Καπαράκης,
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων