1

ΣΥΜΦΩΝΟ-ΔΕΣΜΕΥΣΗ 400 ΠΟΛΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΡΥΠΩΝ

Δήμαρχοι από 400 ευρωπαϊκές πόλεις υπέγραψαν στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες το «Σύμφωνο των Δημάρχων» σύμφωνα με το οποίο δεσμεύονται να μειώσουν την έκλυση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις πόλεις τους κατά 20% έως το 2020.

Το Σύμφωνο, στο οποίο συμμετέχουν δεκατέσσερις ελληνικοί δήμοι, υπέγραψαν δήμαρχοι πόλεων 24 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, -ανάμεσά τους το Παρίσι, η Μαδρίτη, το Λονδίνο και το Αμβούργο- έξι άλλων ευρωπαϊκών κρατών, ενώ πόλεις από 104 άλλα κράτη εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην υπογραφή της.  

        Στις δεσμεύσεις που προκύπτουν από την συμφωνία αναφέρεται η μείωση των εκπομπών ρύπων που προέρχονται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 20%η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά 20%, όπως και η αύξηση χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επίσης σε ποσοστό 20%, έως το 2020.
  
        Την συμφωνία υπέγραψαν δήμαρχοι από πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το ενώ την υποστήριξή τους στην εφαρμογή του εξέφρασαν πόλεις από 104 κράτη εκτός Ευρώπης, ανάμεσά τους η Νέα Υόρκη και το Μπουένος Άιρες.

        Οι “προγραμματικές” δηλώσεις δεν έλειψαν από την τελετή υπογραφής του Συμφώνου. Ο δήμαρχος του Αμβούργου Όλε φον Μπέουστ δήλωσε ότι στόχος των δημοτικών αρχών της πόλης είναι η μείωση των ρύπων κατά 40% έως το 2020. Ανάλογοι στόχοι έχουν τεθεί στο Παρίσι, για το οποίο ο αντιδήμαρχός του Ντενίς Μποπέν τόνισε ότι στόχος είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 25% έως το 2020, αλλά και την Νέα Υόρκη για την οποία ο δήμαρχός της Μάικλ Μπλούμπεργκ, αφού χαιρέτισε την υπογραφή του Συμφώνου μέσω βίντεο, ανέφερε ότι στόχος είναι η μείωση των εκπομπών κατά 30% έως το 2030. Ιδιαίτερα αισιόδοξος φάνηκε και ο δήμαρχος της Βουδαπέστης Γκάμπορ Ντέμσζκι, ο οποίος τόνισε πως «το Σύμφωνο μπορεί να αποδειχτεί η νέα κινητήριος δύναμη για την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική». 

        Σύμφωνα με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Ενέργειας Αντρίς Πιέμπαλγκς, το Σύμφωνο αναμένεται να επηρεάσει 80 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, ενώ από την εφαρμογή του υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθεί ποσό ύψους 8 δισεκατομμυρίων. ευρώ.

         Στην ανάγκη συνεργασίας των τοπικών και περιφερειακών αρχών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών Λουκ φαν Ντερ Μπρέιντε«Το Σύμφωνο των Δημάρχων αποτελεί εξαίρετη πρωτοβουλία που θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται σε συνεργασία με την Επιτροπή των Περιφερειών. Οι φιλόδοξοι στόχοι της Ευρώπης για περιστολή της εκπομπής αερίων θερμοκηπίου θα επιτευχθούν μόνον εφόσον οι Ευρωπαϊκές τοπικές και περιφερειακές αρχές ενώσουν τις προσπάθειές τους και ενεργήσουν ως εταίροι». 

         Η ελληνική συμμετοχή στην υπογραφή του Συμφώνου περιλαμβάνει 14 δήμους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορούν την νησιωτική χώρα. Πιο συγκεκριμένα οι ελληνικοί δήμοι που υπέγραψαν το Σύμφωνο είναι η Πάτρα, το Αιγάλεω, τα Τρίκαλα, οι Συκιές Θεσσαλονίκης, η Ίος, η Κέα, το Κόρθι, οι Λειψοί, η Μήλος, ο Μούδρος, η Νίσυρος, η Οία, η Ποσειδωνία και η Σκύρος  


(
ΠηγέςAP, europa.eu, eumayors.eu)
 

11 Φεβρουαρίου 2009 

Άρης Καπαράκης,
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων