1

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

 Η Ευρωπαϊκή εβδομάδα αειφόρου ενέργειας 2009 άνοιξε τις πύλες της σε πάνω από 6000 συμμετέχοντες και επισκέπτες.
        Το κύριο γεγονός της φετινής Ευρωπαϊκής εβδομάδας αειφόρου ενέργειας 2009 (EUSEW 2009), από 9-13 Φεβρουαρίου, θα είναι η γραπτή δέσμευση 400 περίπου πόλεων να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020.

  Ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια της πρωτοβουλίας του «Συμφώνου των Δημάρχων», οι δήμαρχοι της Ευρώπης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 10 Φεβρουαρίου για να επιβεβαιώσουν εγγράφως τη δέσμευσή τους.
         Η Εβδομάδα EUSEW 2009 πραγματοποιείται στο πλαίσιο της κρίσης των ευρωπαϊκών ενεργειακών εισαγωγών μετά την πρόσφατη διένεξη Ουκρανίας-Ρωσίας στο θέμα του φυσικού αερίου το οποίο τόνισε τόσο την εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές όσο και την επείγουσα ανάγκη για εξεύρεση τρόπων εξοικονόμησης ενέργειας.
         Σε τοπικό επίπεδο σε όλη την ΕΕ, έχουν διοργανωθεί 146 εκδηλώσεις σε 52 πόλεις σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 200 εταίροι από τοπικές, περιφερειακές και εθνικές αρχές, αλλά και οργανισμούς ενέργειας, εταιρείες, ενώσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις. 

Το Σύμφωνο των Δημάρχων
         Την Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου, περίπου 400 πόλεις θα υπογράψουν το «Σύμφωνο των Δημάρχων» σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της ολομέλειας («Ημικύκλιο») του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες (14.30 έως 17.30 τοπική ώρα). Με την υπογραφή αυτού του συμφώνου, οι δήμαρχοι δεσμεύονται να υλοποιήσουν σχέδια δράσης αειφόρου ενέργειας εντός δώδεκα μηνών και να επιτύχουν ορισμένους στόχους και υποχρεώσεις. Η πρόοδος αυτών των σχεδίων θα παρακολουθείται στενά από ανεξάρτητους αξιολογητές και θα υποβάλλονται τακτικά σχετικές εκθέσεις.
         Πριν από την υπογραφή, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τοπική ώρα 13.30, συνέντευξη τύπου του ευρωπαίου Επιτρόπου σε θέματα ενέργειας, Andris Piebalgs, του προέδρου της Επιτροπής των Περιφερειών, Luc Vanden Brande, του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Alejo Vidal Quadras, και των δημάρχων της Βουδαπέστης, Dávor Demszky, του Αμβούργου, Olevon Beust, και της Μαδρίτης, Alberto Ruiz Gallardón.

         «Η δέσμευση των μεγάλων πόλεων της ΕΕ να μειώσουν τις εκπομπές CO2 είναι ενδεικτική της συναίνεσης που αναπτύσσεται σε τοπικό επίπεδο για μείωση της ρύπανσης και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης», δήλωσε ο Επίτροπος για την ενέργεια, Andris Piebalgs. Πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή εβδομάδα αειφόρου ενέργειας είναι μια ευκαιρία για να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στα ζωτικά αυτά θέματα και να δώσουμε στους ευρωπαίους ενδιαφερόμενους την δυνατότητα να προβάλουν ενδεχόμενες λύσεις. Η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει τον ηγετικό ρόλο της στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και να εξακολουθήσει να μειώνει την ενεργειακή κατανάλωση και την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ενέργειας». 

Βραβεία αειφόρου ενέργειας 2009
        Το βράδυ της Τρίτης, στις 19.30 ώρα Βρυξελλών, θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής των Βραβείων αειφόρου ενέργειας 2009, στην αίθουσα Albert Hall, Avenue Eudore Pirmez 9, Βρυξέλλες. Θα βραβευθούν τα σημαντικότερα και πλέον καινοτόμα σχέδια αειφόρου ενέργειας που υλοποιήθηκαν από εταίρους εντός και εκτός της ΕΕ. Κατά την τελετή απονομής θα μπορούν να γίνουν συνεντεύξεις των υποψηφίων και των νικητών.

         Πλήρης κατάλογος των οπτικοακουστικών εκδηλώσεων είναι διαθέσιμος στη διεύθυνση www.eusew.eu. Για περισσότερες πληροφορίες μεταξύ άλλων και για τις συνεντεύξεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Mostra Communication: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΣΤΑΚΑΣ kma@mostra.com ή +32 2 537 44 00. 

         Εκθέσεις στην Ελλάδα:
-Εκθεσιακός χώρος πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου Ελληνικού
-Εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα των μεταφορών (20/2/2009)
-Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (21/2/2009) 

Οργάνωση: High Technology Expo
(Πηγή: europa.eu)

 

10 Φεβρουαρίου 2009