ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΣΟΥΗΔΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

nuclear power plant cattenom a - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

nuclear power plant cattenom a - Σόλων ΜΚΟΠρόγραμμα κατασκευής νέων πυρηνικών σταθμών ανακοίνωσε η σουηδική κυβέρνηση τριάντα χρόνια μετά την απόφασή της να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια και να απαγορεύσει την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων. Το νέο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου με ιδιωτικά κεφάλαια. 

Η απόφαση της Σουηδίας θεωρείται ένα μεγάλο πλήγμα στην ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική καθώς η σκανδιναβική χώρα θεωρούταν επί τρεις δεκαετίες μεγάλος πολέμιος της πυρηνικής ενέργειας.
       Στο διάστημα αυτό πάντως λειτουργούσαν στην χώρα δέκα πυρηνικοί αντιδραστήρες, ενώ άλλοι δύο έκλεισαν. Το πρόγραμμα προβλέπει την δημιουργία νέων αντιδραστήρων στην θέση των ήδη υπαρχόντων σταθμών, όταν οι σημερινές μονάδες εξαντλήσουν την διάρκεια ζωής τους.

         Η κατασκευή νέων αντιδραστήρων στην χώρα είχε απαγορευτεί με δημοψήφισμα του 1980. Η Σουηδία βρέθηκε στο επίκεντρο του αντί-πυρηνικού κλίματος που επικρατούσε την εποχή εκείνη παγκοσμίως, μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Θρι Μάιλ των ΗΠΑ το 1979 και το οποίο κορυφώθηκε επτά χρόνια αργότερα με το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ.

          Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας θεωρεί την κατασκευή των πυρηνικών αντιδραστήρων αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές, να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας αλλά και να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των ρύπων κατά 40% το 2010 (σε σχέση με τα επίπεδα του 1990).
         Ο πρωθυπουργός της χώρας και ηγέτης του Μετριοπαθούς Κόμματος Φρέντρικ Ράινφελντ δήλωσε ότι δεν νοιώθει δεσμευμένος από το Δημοψήφισμα του 1980, με την κυβέρνησή του να θεωρεί ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας, αφού δεν αναπτύχθηκαν εντός του χρονικού διαστήματος που απαιτούταν. Η ανακοίνωση του νέου προγράμματος, το οποίο πρέπει να εγκριθεί και από το Κοινοβούλιο της χώρας, έγινε δυνατή μετά την άρση των επιφυλάξεων του Κεντρώου Κόμματος, το οποίο μετέχει στον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό.

        Τα τελευταία χρόνια, τόσο η ανησυχία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, όσο και η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από την Νορβηγία –από την οποία εισάγει πετρέλαιο- είχαν αυξηθεί, με αποτέλεσμα τη σταδιακή στροφή όλο και περισσότερων Σουηδών πολιτών προς την άρση της απαγόρευσης, σύμφωνα τουλάχιστον με αρκετές δημοσκοπήσεις.

         Παρόλα αυτά δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η απόφαση αυτή δεν εκφράζει την πλειοψηφία της σουηδικής κοινής γνώμης, παραδοσιακά αντίθετης στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας και θεωρούμενης ως θετικά διακείμενης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για απόφαση που να εκφράζει τις απόψεις του κόσμου, δεδομένου ότι πάρθηκε από έναν συνασπισμό 180 βουλευτών, επί συνόλου 349, ενώ την ίδια στιγμή το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, το Σοσιαλδημοκρατικό, είναι εναντίον της πυρηνικής ενέργειας» σχολίασε σχετικά η Τζιν Μακ Σόρλεϊ, σύμβουλος της οργάνωσης Greenpeace επί πυρηνικών θεμάτων.
 
         Δεδομένης της σταθερής αρνητικής στάσης των Σοσιαλδημοκρατών στο ζήτημα των πυρηνικών, το ζήτημα αναμένεται να κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή της Σουηδίας τουλάχιστον μέχρι και τις γενικές εκλογές του 2010.

         Η απόφαση της Σουηδίας έρχεται μία μόλις μέρα μετά την υπερψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του νέου «χάρτη πορείας για τις επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια» στα πλαίσια της «Δεύτερης Ανασκόπησης της Ενεργειακής Στρατηγικής» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή πυρηνικών εγκαταστάσεων στην ευρωπαϊκή επικράτεια. 

6 Φεβρουαρίου 2009,

Άρης Καπαράκης,
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
 

 

Σχετικά άρθρα