1

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Τα κράτη-μέλη ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισαγάγει την υποχρεωτική επισήμανση της καταγωγής για το εξαιρετικό παρθένο και το παρθένο ελαιόλαδο.        

Οι κανόνες που θεσπίστηκαν το 2002 είχαν καθιερώσει την προαιρετική επισήμανση για το συγκεκριμένο ελαιόλαδο αλλά αποδείχθηκαν ανεπαρκείς στο να αποτρέψουν την εξαπάτηση των καταναλωτών ως προς τα πραγματικά χαρακτηριστικά και την καταγωγή ορισμένων προϊόντων.


        Λόγω των γεωργικών συνηθειών ή των τοπικών μεθόδων παραγωγής ή ανάμειξης, τα ελαιόλαδα αυτά μπορεί να έχουν αρκετά διαφορετικές ιδιότητες και γεύσεις, ανάλογα με τη γεωγραφική τους προέλευση.         Ως εκ τούτου, πρέπει τώρα να καθιερωθεί η υποχρεωτική επισήμανση καταγωγής για το εξαιρετικό παρθένο και το παρθένο ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο που προέρχεται από μία μόνο χώρα θα έχει την ονομασία της χώρας καταγωγής. Τα μείγματα ελαιολάδου θα φέρουν την επισήμανση «μείγμα ελαιολάδων Ευρωπαϊκής Κοινότητας», «μείγμα ελαιολάδων εκτός Ευρωπαϊκής Κοινότητας» ή «μείγμα ελαιολάδων καταγωγής Ευρωπαϊκής Κοινότητας και μη». 

        Ορισμένοι όροι όπως φρουτώδες, πράσινο, ώριμο, απαλό και ισορροπημένο – οι οποίοι εισήχθησαν προσφάτως από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, μπορούν επίσης να χρησιμοποιούνται στις ετικέτες του εξαιρετικού παρθένου και του παρθένου ελαιολάδου, εφόσον το ελαιόλαδο ανταποκρίνεται στους ορισμούς.
         Οι νέοι κανόνες θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιουλίου 2009. Οι εν λόγω κανόνες συμπληρώνουν τους κανόνες για ειδικά έλαια που προστατεύονται ως μέρος του συστήματος για τις γεωγραφικές ενδείξεις και προσφέρουν επιπλέον εγγυήσεις στους καταναλωτές ότι αυτό που αγοράζουν σε σφραγισμένο δοχείο είναι αντίστοιχο των προτιμήσεων και των προσδοκιών τους.

(Πηγή: europa.eu) 


5 Φεβρουαρίου 2009