ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ, ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ

diablo canyon nuclear power plant - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

diablo canyon nuclear power plant - Σόλων ΜΚΟΣτις πρώτες δεκαπέντε ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα  βρίσκεται αντιμέτωπος καθημερινά και με ένα νέο πρόβλημα.
 
       
Τα αμερικανικά και παγκόσμια μέσα ενημέρωσης έχουν βάλει στο «στόχαστρο» τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου και ένας από τους τομείς που του ασκείται η μεγαλύτερη πίεση, είναι η περιβαλλοντική του πολιτική, για την οποία ο ίδιος και το επιτελείο του έχουν δημιουργήσει εδώ και αρκετούς μήνες τεράστιες προσδοκίες

 Ο Μπαράκ Ομπάμα αναζητά και διαφημίζει –ακόμα και μέσω τηλεοπτικών σποτ στα μεγάλα δίκτυα της χώρας- την «ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας από τους εξαγωγείς πετρελαίου μέσω καθαρών μορφών ενέργειας» και μέσω «της δημιουργίας μιας νέας οικονομίας που θα δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας». Προς το παρόν όμως, ο νέος Πρόεδρος δεν φαίνεται να συναντά την αποδοχή και την συναίνεση που ίσως περίμενε.

         Οι Δημοκρατικοί υποσχέθηκαν στην Γερουσία ότι θα αναλάβουν άμεση δράση για την δημιουργία της κατάλληλης νομοθεσίας που θα οδηγήσει σε αξιοσημείωτη μείωση της έκλυσης ρύπων που προέρχονται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο δρόμος τους όμως, δεν φαίνεται να είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

       «Δεν καθόμαστε χωρίς να κάνουμε τίποτα, περιμένοντας να συμβεί κάτι μαγικό» διεμήνυσε η προεδρεύων της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων της αμερικανικής Γερουσίας Μπάρμπαρα Μπόξερ, η οποία εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος, έθεσε ως προθεσμία τον Δεκέμβριο και την Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την δημιουργία και έγκριση νομοσχεδίου που θα προβλέπει την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. «Θα είναι έτοιμη σίγουρα πριν το τέλος του χρόνου» υποσχέθηκε για την νέα νομοθεσία η κ. Μπόξερ, η οποία γνωρίζει πολύ καλά ότι η Σύνοδος Κορυφής για το Περιβάλλον που θα διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη τον επόμενο Δεκέμβριο, δύσκολα θα επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συναινέσουν στις όποιες αποφάσεις παρθούν εκεί.
       
 Το σχέδιο νόμου αποτελείται από έξι βασικές «αρχές»:
-την υποχρέωση της μείωσης των εκπομπών σε επίπεδα καθορισμένα από τους επιστήμονες, ώστε να αποφευχθεί η παγκόσμια υπερθέρμανση,
-την θέσπιση εφικτών, μακροπρόθεσμων και συγκεκριμένων ποσοστών (μείωσης) των εκλύσεων αερίων του θερμοκηπίου,
-την θέσπιση συστήματος εμπορίας ρύπων το οποίο θα οδηγήσει σε μείωσή τους,
-την επένδυση σε «καθαρές» τεχνολογίες,
-την υποστήριξη πολιτικών που θα προωθήσουν την κλιματική σε τοπικό και πολιτειακό επίπεδο,
-την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων εθνών.

         Με τους Ρεπουμπλικάνους να φαίνονται πιο ενωμένοι από ποτέ απέναντι στον νέο Πρόεδρο και τις όποιες ενέργειες και πολιτικές του στον τομέα του περιβάλλοντος, οι επικρίσεις και οι διαφωνίες, ακόμα και στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών δεν είναι λίγες.
        Πολλοί υποστηρίζουν ότι η νέα «πράσινη οικονομία» που υπόσχεται ο Μπαράκ Ομπάμα, θα μειώσει αντί να αυξήσει τις θέσεις εργασίας, ενώ για τον επικείμενο νόμο, η Μπάρμπαρα Μπόξερ αναγκάστηκε να δηλώσει ότι αυτός συζητείται μετά από την συναίνεση που επέδειξαν επιφανή στελέχη των Δημοκρατικών-μέλη της Επιτροπής.

         Όλα αυτά την ίδια ημέρα που ο υπουργός Ενέργειας Στίβεν Τσου προειδοποίησε ότι οι μεσοδυτικές και δυτικές πολιτείες της χώρας θα αντιμετωπίσουν πολύ σύντομα το φαινόμενο της ξηρασίας, αναφέροντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος ολοκληρωτικής ξηρασίας και ερήμωσης για την πολιτεία της Καλιφόρνια.

            Επιπλέον, αντίθετα με τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις των Δημοκρατικών, οι New York Times σε χθεσινό άρθρο τους υποστηρίζουν ότι έρχονται «μαύρες μέρες» για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην χώρα, εξαιτίας της πτώσης της ζήτησης και της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, για το 2009 αναμένεται μεγάλη πτώση, από 30 έως και 50%, στην δημιουργία και εγκατάσταση τεχνολογιών αιολικής και ηλιακής ενέργειας, ενώ ο τομέας της γεωθερμικής ενέργειας και της βιομάζας αναμένεται να σημειώσει  επίσης μεγάλη κάμψη. 

(ΠηγέςReutersThe GuardianNY TimesChicago Tribune) 

4 Φεβρουαρίου 2009, 

Άρης Καπαράκης,
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων

Σχετικά άρθρα