1

ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2 ΚΑΙ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 Μια βολική φήμη που θα εξηγούσε την αύξηση των αερίων θερμοκηπίου, και συνεπώς την υπερθέρμανση του πλανήτη, κυκλοφορεί σαν ερώτημα συχνά : αληθεύει ότι οι ηφαιστειακές εκρήξεις εκτονώνουν ασύγκριτα μεγαλύτερο ποσοστό αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με τις εκπομπές από τις ανθρώπινες δραστηριότητες;

        Οι επιστήμονες όμως ξεκαθαρίζουν τελεσίδικα την αλήθεια σχετικά με το θέμα αυτό. Και δυστυχώς η απάντηση μας ενοχοποιεί ακόμη περισσότερο. Τα ηφαίστεια, τόσο στην στεριά όσο και τα υποθαλάσσια, εκτονώνουν περίπου 200 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως, ενώ τα αυτοκίνητά μας και οι βιομηχανίες μας προκαλούν εκπομπές 24 δισεκατομμυρίων τόνων CO2 ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα. Άρα βλέπουμε ότι δεν διαταράχτηκε μυστηριωδώς καμία ισορροπία εκατομμυρίων ετών  στην φύση, και οι καθαρά διαταραγμένοι είμαστε εμείς οι άνθρωποι και η απληστία μας, που έχει σαν αποτέλεσμα εκατό φορές περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου απ’ ότι εκπέμπεται από τις τιτάνιες δυνάμεις της φύσης.

         Σταθμοί μέτρησης σε όλο τον κόσμο που λειτουργούν για λογαριασμό του Αμερικανικού Κέντρου Ανάλυσης Πληροφοριών για το CO2 της ατμόσφαιρας δείχνουν μια σταθερή άνοδο της περιεκτικότητάς του μέσα στα χρόνια άσχετη με το αν υπήρχαν ή όχι μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις, κάτι που θα έκανε την μέτρηση των αερίων θερμοκηπίου να εμφανίζει κορυφώσεις μετά από κάθε μεγάλη έκρηξη.

       Μάλιστα μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οι μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις όπως του Όρους της Αγ. Ελένης  το 1980 ή του Όρους Πινατούμπο το 1991 έχουν σαν αποτέλεσμα μικρές περιόδους παγκόσμιας ψύξεως και όχι υπερθέρμανσης, καθώς οι στάχτες διοξειδίου του θείου και άλλα μικροσωματίδια που γεμίζουν την ατμόσφαιρα και την στρατόσφαιρα αντανακλούν μέρος της ηλιακής ενέργειας από την επιφάνεια της Γης. Το διοξείδιο του θείου μπορεί να παραμείνει εκεί μέχρι και επτά χρόνια μετά την έκρηξη, προκαλώντας το αποτέλεσμα της ψύξης που είπαμε πολύ αργότερα από την  έκρηξη.

          Ειδικά η έκρηξη του ηφαιστείου στο Όρος Πινατούμπο στις Φιλιππίνες το 1991 είχε σαν αποτέλεσμα την ψύξη της επιφάνειας του πλανήτη κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου μετά από ένα χρόνο, ενώ ταυτόχρονα είχαμε την υπερθέρμανση που προκάλεσε η ανθρώπινη δραστηριότητα και το φαινόμενο Ελ Νίνιο.

        Μόνο μια υπόθεση συμβολής των ηφαιστείων στο λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική παρουσιάστηκε  από επιστήμονες πρόσφατα, σύμφωνα με την οποία τα ηφαίστεια κάτω από την επιφάνεια της Ανταρκτικής  μπορεί να λιώνουν τους πάγους από κάτω, όπως ταυτόχρονα η υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας λόγω των εκπομπών από τις ανθρώπινες δραστηριότητες διαβρώνει τους πάγους στην επιφάνεια.

Πηγή: http://www.thedailygreen.com/

26 Ιανουαρίου 2009,

Μετάφραση – Προσαρμογή Κειμένου: 
Σαρηνάκης Δημήτρης, Μέλος της ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ