ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Μ.Κ.Ο. - ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ

antres ginaikes 1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

antres ginaikes - Σόλων ΜΚΟΕίμαι ένας από τους πολλούς που προσυπέγραψαν τη διακήρυξη της 24ης Ιουλίου 2008 και πιστεύω ότι πράγματι «Είναι ώρα ευθύνης για τους Έλληνες πολίτες. Είναι  ώρα για μια ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος».

Με το παρόν θέλω να θέσω υπόψη σας τη γνώμη μου για τη ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος που οραματιζόμαστε και υποσχόμαστε.

Τα βαθύτερα αίτια της κρίσης. 
Η κρίση που υπάρχει σε όλες τις αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες – και όχι μόνο σ’ αυτή της Χώρας μας –  είναι εγγενής του πολιτικού συστήματος· είναι συστηματική και όχι συμπτωματική.

Βαθύτερες αιτίες αυτής της κρίσης, είναι οι ακόλουθες παραβάσεις φυσικών,  ηθικών και λογικών νόμων:
(1)   Η αλλοτρίωση των πολιτών από την αναπαλλοτρίωτη και αμεταβίβαστη ατομική τους εξουσία και η ισχυρή συγκέντρωση αυτής της ισχύος στους ολίγους.(παράβαση φυσικού και ηθικού νόμου) 
(2)    Η άρνηση μας να δεχτούμε την ισχύ του  στατιστικού νόμου ότι « η εξουσία διαφθείρει και ότι η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα». (παράβαση λογικού νόμου) 
(3)   Η εμμονή μας στην ουτοπική πίστη, ότι η υπέρβαση αυτού του στατιστικού νόμου είναι μια απλή υπόθεση και ότι αν βρεθεί ένας καλός και ηθικός άνθρωπος, το κατεστημένο θα τον αφήσει να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες  μεταρρυθμίσεις για την υπέρβαση του.(παράβαση φυσικού και λογικού νόμου) 
(4)   Η άρνηση μας να κατανοήσουμε ότι τέτοιες μεταρρυθμίσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με ηγέτες που θα στηρίξουν και θα στηριχθούν στο θεσμό των δημοψηφισμάτων· με ηγέτες που θα στηριχθούν στα οράματα των πολιτών, που δεν καταγράφονται με δημοσκοπήσεις αλλά με δημοψηφίσματα. (παράβαση λογικού νόμου)    

                                                           Η ριζική αλλαγή.
Ριζική αλλαγή συνεπώς του πολιτικού συστήματος, σημαίνει ακύρωση των πραγματικών αιτίων που προκαλούν την κρίση και όχι ανακύκλωση αρχών και μεθόδων που οδήγησαν στη σημερινή κρίση. Αυτή η  ακύρωση μπορεί να  επιτευχθεί με ένα μόνο τρόπο· με την μεταφορά ποσοστού της πολιτικής εξουσίας που ασκείται από τα σημερινά θεσμικά όργανα,  στους πολίτες. Η μεταφορά αυτή ταυτίζεται με τη λήψη των «μέγιστων[1] και λίγων» αποφάσεων από τους πολίτες με ψηφιακά δημοψηφίσματα, που σήμερα, χάρη στη νέα τεχνολογία,  γίνονται:  εύκολα, γρήγορα και με πλουραλιστική ενημέρωση των πολιτών.

Ταυτίζεται με την ίδρυση  μιας Ψηφιακής Πνύκας, που θα λειτουργεί με θεσμούς προσανατολισμένους στους θεσμούς της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και προσαρμοσμένους στα κοινωνικά, οικονομικά και τεχνολογικά δεδομένα του 21ου αιώνα.

Μιας ψηφιακής Πνύκας, που  σε σύγκριση με την Πνύκα της Αθήνας θα έχει: Απλούστερη, ταχύτερη και πιο αξιόπιστη λειτουργία, εξαιρετικά μεγαλύτερη χωρητικότητα και πάρα πολύ μικρότερο άμεσο και έμμεσο κόστος λειτουργίας.

                             Στόχος και προϋποθέσεις μιας ριζικής αλλαγής.
Κεντρικός στόχος του κινήματος πρέπει να είναι η δημιουργία πολιτικής βούλησης για τον μετασχηματισμό της σημερινής κοινωνίας σε κοινωνία πολιτών. Αυτό για μας σημαίνει δημιουργία κοινωνίας  από πολίτες που θα συμμετέχουν στη λήψη των μεγάλων αποφάσεων και στην ανάληψη των αντιστοίχων ευθυνών· από πολίτες με εξουσία αλλά και ευθύνη. Αυτή η προτεραιότητα είναι απαραίτητη γιατί η καθεστηκυία αντίληψη ότι «ο λαός είναι αφέντης αλλά δεν  μπορεί να διαφεντεύει», που εδώ και χιλιάδες χρόνια καλλιεργεί το κατεστημένο, είναι βαθειά ριζωμένη στη συνείδηση των ανθρώπων. Η ανατροπή αυτής της  αντίληψης είναι ένα πολύ δύσκολο έργο γιατί απαιτεί την υπέρβαση των μεγάλων  αντιδράσεων του κατεστημένου και την υπέρβαση της νοοτροπίας των απλών  ανθρώπων που  βολεύτηκαν στην άποψη ότι η άσκηση της εξουσίας πρέπει να γίνεται από κάποιους τρίτους, χωρίς οι ίδιοι να κοπιάζουν και να αναλαμβάνουν ευθύνες. Όμως η δημιουργία «Κοινωνίας από πολίτες με εξουσία και ευθύνη» είναι η μοναδική λύση, είναι μονόδρομοςΑς μη ξεχνάμε ότι εξουσία και ευθύνη είναι μια αδιαίρετη οντότητα και ότι η ακύρωση της εξουσίας  οδηγεί νομοτελειακά στην ακύρωση της ευθύνης και το αντίστροφο. 

Για μια τέτοια ριζική αλλαγή δεν είναι αρκετές οι μεταρρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν  από συνηθισμένες κυβερνητικές πλειοψηφίες, γιατί προφανώς απαιτούνται  συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που να θεσμοθετούν τη λήψη των ολίγων αλλά μέγιστων αποφάσεων με ψηφιακά δημοψηφίσματα. Και ένα μόνο δημοψήφισμα για τη λήψη μέγιστης απόφασης αν γινόταν το χρόνο,  θα ήταν αρκετό να αλλάξει τις σημερινές συμπεριφορές των πολιτικών και των πολιτών·  θα ήταν αρκετό να οδηγήσει σταδιακά στην πραγματοποίηση του οράματος  της κοινωνίας των πολιτών. Η πραγματοποίηση όμως τέτοιων συνταγματικών αλλαγών προϋποθέτει την ύπαρξη πολιτικής βούλησης στους πολίτες για τέτοια αλλαγή. Όταν αυτή η βούληση αναπτυχθεί, τότε θα συμβεί ένα από τα δύο: Είτε θα υπάρξει ευρεία συναίνεση των κομμάτων, είτε οι πολίτες θα δώσουν ισχυρή πλειοψηφία σε όποιο κόμμα προτίθεται να πραγματοποιήσει αυτές τις αλλαγές. 

Η ανάπτυξη συνεπώς αυτής της βούλησης πρέπει να είναι ο κυρίαρχος στόχος του νέου κόμματος  και η πρόταση μας για ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος.   

Οι λοιποί στόχοι του κινήματος, παρότι είναι σημαντικοί και αναγκαίοι, έπονται. Όμως οι στόχοι που θα τεθούν τώρα στα πλαίσια της ριζοσπαστικής αλλαγής, θα έχουν: Μικρό ρίσκο για τον ορθολογισμό τους, μεγάλο ηθικό βάρος, μεγάλη αποδοχή και υψηλή εφικτότητα.

Τα ανωτέρω νομίζουμε ότι αποτελούν και μία απλή και κατανοητή απάντηση στο ερώτημα που είναι βέβαιο ότι θα έχει ο κάθε πολίτης: Γιατί να ψηφίσω ένα νέο κόμμα; Τι το καινούργιο το νέο κόμμα προτείνει που δεν προτείνεται από τα άλλα κόμματα; 

Είθε η πρώτη ψηφιακή Πνύκα να ιδρυθεί στη Χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία και η δημιουργία της να είναι το όραμα και η πολιτική του Νέου Κόμματος.

Όσον αφορά το  όνομα του νέου κόμματος, αν και αυτό έρχεται δεύτερο στην αξία των μηνυμάτων , θα προτείναμε  το όνομα: «Κόμμα της Κοινωνίας των Πολιτών»

[1] Μέγιστες αποφάσεις είναι οι κρίσιμες αποφάσεις, που επάγουν και περιορίζουν την πληθώρα των άλλων αποφάσεων.

23 Ιανουαρίου 2009

Δημοσθένης  Κυριαζής,  
Email
demoskyr@otenet.gr

Σχετικά άρθρα