ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΡΟΦΗΣ

dolphins - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

dolphins - Σόλων ΜΚΟΤα πανέξυπνα αυτά θαλάσσια θηλαστικά που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και επιδεικνύουν απρόσμενη πολυπλοκότητα τόσο στην επικοινωνία μεταξύ τους όσο και σαν προσωπικότητες και σαν κοινότητες, είναι ακόμη γεμάτα εκπλήξεις καθώς οι ειδικοί τα μελετούν στενότερα.

Μελετητές ανακάλυψαν ότι 41 δελφίνια μέσα σε πληθυσμό πολλών χιλιάδων στον κόλπο  Σάρκ στην Δυτική Αυστραλία χρησιμοποιούν θαλάσσια σφουγγάρια για να συλλέγουν την τροφή τους. Με αυτά προστατεύουν την μύτη τους καθώς ψάχνουν για ψάρια που κρύβονται στην άμμο. Έτσι μπορούν να κυνηγούν περισσότερο χρόνο από άλλα δελφίνια που δεν χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική. Μάλιστα  την ικανότητα αυτή έχουν σχεδόν κατ΄ αποκλειστικότητα τα θηλυκά δελφίνια, ενώ τα αρσενικά κυρίως δίνουν έμφαση στις κοινωνικές συναναστροφές παρά στην εκπαίδευση από τις μητέρες τους. Τα δελφίνια που χρησιμοποιούν εργαλεία είναι περισσότερο μοναχικά, οι καταδύσεις τους διαρκούν περισσότερο και ασχολούνται με το κυνήγι της τροφής περισσότερο χρόνο.

Η μελέτη που έγινε από το πανεπιστήμιο της Τζώρτζταουν έδειξε ότι τα θηλυκά δελφίνια διδάσκονται τις συνήθειες των μητέρων τους όσον αφορά την ανεύρεση τροφής και την κοινωνική συμπεριφορά σε αντίθεση με τα αρσενικά που ενδιαφέρονται κυρίως να βρουν άλλα αρσενικά για παρέα.

Για την ικανότητα αυτή των δελφινιών να χρησιμοποιούν εργαλεία υπήρχαν υποψίες από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80, αλλά επειδή συμβαίνει σε μεγάλα βάθη δεν είχε παρατηρηθεί μέχρι σήμερα. Είναι γνωστό ότι το μέγεθος του εγκέφαλου στα ρινοδέλφινα είναι δεύτερος σε μέγεθος μετά τον ανθρώπινο, με διαφορετική όμως κατασκευή, που τους δίνει την δυνατότητα επικοινωνίας και εμφανούς νοημοσύνης.

Πηγή: http://www.telegraph.co.uk/

Ανάδειξη & Διασκευή Κειμένου: 
Δημήτρης Σαρηνάκης, Μέλος της ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ

Σχετικά άρθρα