1

ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΦΩΝΗ

Καθώς οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συναντώνται στην Πράγα, η Διεθνής Αμνηστία τους παροτρύνει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να πιέσουν το Ισραήλ να θέσει τέρμα στις αδιάκριτες επιθέσεις του εναντίον αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και να επιτρέψει την ανθρωπιστική πρόσβαση στην περιοχή, που είναι πολύ αναγκαία.

 

 

         Σε επιστολή που έστειλε στην Τρόικα της Ε.Ε. μόλις αυτή επέστρεψε από τη Μέση Ανατολή (διαθέσιμη στη διεύθυνση www.amnesty-eu.org), η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την αποτυχία της Ε.Ε., μέχρι στιγμής, να παίξει αποφασιστικό ρόλο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρότρυνε την Ε.Ε. να συνεργαστεί ενεργά με όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έτσι ώστε να εφαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση ανθρωπιστική εκεχειρία.

          «Υπάρχουν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι πρακτικά παγιδευμένοι στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω μιας ανθρωπιστικής καταστροφής. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. χρειάζεται να θέσουν κατά μέρος τις διαφορές τους και να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα σε αμφότερες τις πλευρές», δήλωσε ο Νίκολας Μπέγκερ, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.

         «Για να δείξει τη σοβαρότητα των προθέσεών της, η Ε.Ε. πρέπει να παγώσει τις συνομιλίες για την αναβάθμιση των σχέσεων με το Ισραήλ και να εργαστεί ώστε να αποσπάσει απτές δεσμεύσεις από το Ισραήλ να δώσει τέλος στην ανθρωπιστική καταστροφή», πρόσθεσε.

          Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες της Ε.Ε. και άλλες, η σύγκρουση εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες με τις απώλειες αμάχων να αυξάνονται καθημερινά. Στη Γάζα τίθενται στο στόχαστρο σχολεία και πανεπιστήμια, ενώ δεν επιτρέπεται η πλήρης πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης και σε οργανισμούς όπως ο Ερυθρός Σταυρός. Επίσης, η βοήθεια της Ε.Ε. εμποδίζεται να φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας.

         Την ίδια στιγμή, παλαιστινιακές επιθέσεις με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ εξακολούθησαν και αυτές να βάζουν στο στόχαστρο αμάχους.

         «Η κλιμάκωση της βίας από αμφότερες τις πλευρές καταδεικνύει ότι οι διπλωματικές προσπάθειες δεν έχουν επιφέρει ακόμη σημαντικό αντίκτυπο. Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. πρέπει να δείξουν αποφασιστικότητα ώστε να μην αγνοηθούν οι προσπάθειές τους», υπογράμμισε ο Μπέγκερ.

         Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη θα πραγματοποιήσει και αυτό Ειδική Σύνοδο αύριο για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Η Διεθνής Αμνηστία παροτρύνει την Ε.Ε. να κάνει ό,τι μπορεί ώστε υπάρξει σαφής και απερίφραστη έκκληση από αυτό το καίριο όργανο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον τερματισμό των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Για περισσότερα σχόλια και συνεντεύξεις: 
Ευρωπαϊκό Γραφείο Διεθνούς Αμνηστίας (Βρυξέλες): Τηλ. 0032-2-5021499, φαξ 0032-2-5025686, email: 
amnesty-eu@aieu.be 

ΠΗΓΗ http://www.amnesty.org.gr/news/2009-01-08-02.htm