1

ΦΥΤΡΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΑΣ

Φύτρα ονομάζεται η πρώιμη διαδικασία των πρώτων ωρών-ημερών ζωής ενός σπόρου που ξυπνάει από το λήθαργο (με τη βοήθεια του νερού) και πάει να γίνει φυτό, πετώντας ένα τρυφερό, άσπρο βλαστάρι.

       Σχεδόν όλοι οι σπόροι μπορούν να γίνουν φύτρα. Μπορείτε να δοκιμάσετε να καλλιεργήσετε σιτάρι, τριφύλλι, ηλιόσπορους, ρεβύθια, φακές, σουσάμι κ.α.

Όλα αυτά τα βρίσκει κανείς άφθονα και πρέπει να τα αγοράσει στη φυσική τους μορφή, δηλαδή όχι κατεργασμένα και όχι ροδισμένα.

         Το ενδόσπερμα του σπόρου είναι μια αποθήκη υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών. Όταν ο σπόρος φυτρώνει, αυτά τα συστατικά μετατρέπονται σε αφομοιώσιμα αμινοξέα και φυσικά σάκχαρα που το έμβρυο του φύτρου χρησιμοποιεί για να μεγαλώσει.

          Αυτή η ιδιότητα των φύτρων έχει την ικανότητα να ανανεώνει τα κύτταρα του οργανισμού. Γι αυτόν τον λόγο τα φύτρα έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες, ακόμη έχει βρεθεί ότι τα φύτρα του μπρόκολου έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Γενικότερα, έρευνες έχουν δείξει ότι τα φύτρα είναι από τις πιο καλές πηγές βιταμινών

Γράφει η Σταματάκη Αστερία, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Α.ΤΕ.Ι.Θ., MSc στη Κλινική Διατροφή – Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, επιστημονικός συνεργάτης του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ www.mednutrition.gr