ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Ανοίγει ο δρόμος για την ποινικοποίηση της πρόκλησης οικονομικής κρίσης και πείνας (της Ιωάννας Μουτσοπούλου)

4eleftheries - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

4eleftheries - Σόλων ΜΚΟΣε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε υποστηρίξει την υπαγωγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της πρόκλησης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της πείνας σε μεγάλους φτωχούς πληθυσμούς της γης (Βλέπετε το άρθρο μας «Η Διεθνής Νομιμότητα της Οικονομίας – Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για οικονομικά εγκλήματα;». 

Την Πέμπτη, 23/10/2008, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο υιοθέτησε ένα κείμενο στο οποίο χαρακτηρίζεται ως έγκλημα κατά του ουκρανικού λαού και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας η μεγάλη πείνα του 1932-33 που οι ψηφίσαντες βουλευτές θεωρούν ότι προκλήθηκε επίτηδες από τον Στάλιν. (http://www.skai.gr/print_article.php?id=97798). Ανεξάρτητα από την αλήθεια ή αναλήθεια ενός τέτοιου ισχυρισμού (γιατί τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί στο ανθρώπινο είδος), είναι προφανές ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα σε αυτό το ψήφισμα, μιας και το τότε καθεστώς ήταν κομμουνιστικό, ο Στάλιν ήταν γεωργιανός! (και η Γεωργία σήμερα είναι σύμμαχος της Δύσης), ενώ η σημερινή Ρωσσία, την οποία επιδιώκει να πλήξει το ψήφισμα, είναι καπιταλιστική!! και δεν φαίνεται καθόλου πώς μπορεί η καπιταλιστική της κυβέρνηση να ευθύνεται για τις πράξεις του τότε καθεστώτος στο οποίο η ίδια αντιτίθεται.
       Όμως πέραν από αυτές τις συνεχιζόμενες ρηχές συνηθισμένες ενέργειες πολιτικών σκοπιμοτήτων ανά τον κόσμο, λες και ο κόσμος δεν μπορεί να βρει τίποτε καλύτερο για να λύσει τα προβλήματά του και προσπαθεί με επιμέλεια να προετοιμάσει την καταστροφή του με όλους τους τρόπους, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και στρατιωτικούς, το ενδιαφέρον είναι ότι  με αυτόν τον τρόπο οι ευρωβουλευτές προετοίμασαν τον δρόμο ώστε η πρόκληση πείνας να ποινικοποιηθεί ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Και δεν μπορούν να υποστηρίξουν ότι οι σημερινοί υπαίτιοι της κρίσης δεν ήξεραν τι κάνουν. Μπορεί να μην επιδίωκαν ad hoc την εξόντωση ή την δυστυχία των άλλων ανθρώπων, όμως ήξεραν ότι θα προκαλείτο από τις πράξεις τους, αλλά το αποδέχθηκαν για να αποκομίσουν κέρδος.
Αυτό στο δικό μας ποινικό νόμο καλείται ενδεχόμενος δόλος.
       Θα ήταν λοιπόν αξιοθαύμαστη συνέπεια από την πλευρά τους,  αν αποδεχόντουσαν έστω να σκεφθούν μία τέτοια πιθανότητα για τις καταστροφικές κερδοσκοπικές οικονομικές πρακτικές που οδήγησαν τον κόσμο στη σημερινή τρομερή κρίση, που ακόμη δεν έχει κατασταλάξει τα αποτελέσματά της. 


27 Οκτωβρίου 2008, 

Ιωάννα Μουτσοπούλου, Δικηγόρος

Μέλος της γραμματείας της ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ

Σχετικά άρθρα