1

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ, ΤΗ ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 Η κ. Danuta Hübner, μέλος της Επιτροπής, αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική, παρουσίασε σήμερα τα αποτελέσματα της εξέτασης της ποιότητας ζωής σε 321 ευρωπαϊκές πόλεις, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την EUROSTAT.

 Η εξέταση βασίστηκε σε 420.000 στατιστικά στοιχεία με επίκεντρο τις πλέον σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα όπως τη γήρανση του πληθυσμού, τη μετανάστευση, τη στέγαση και το περιβάλλον. Αυτή η τεράστια συλλογή στοιχείων σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης στις πόλεις αποτελεί σημαντικό εργαλείο στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής και της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, τα νέα στοιχεία θα συμβάλλουν στην καλύτερη στοχοθέτηση όσον αφορά τα μέτρα και τις επενδύσεις σύμφωνα με τις διαπιστωθείσες ανάγκες. Επίσης, με τον τρόπο αυτό οι πόλεις θα μπορούν να συγκρίνονται με άλλες πόλεις και να βελτιώνονται σε επιλεγμένους τομείς.

        Η δημογραφική κατάσταση – Παρατηρείται το φαινόμενο δημογραφικής παρακμής σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, ιδίως στις πόλεις της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Στη Ρουμανία, π.χ., από τις 14 μεγάλες πόλεις που εξετάστηκαν, στις 13 σημειώθηκε μείωση του πληθυσμού σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο, ο οποίος μειώθηκε επίσης από το 1996 έως το 2004. Αυτό το φαινόμενο εξηγείται αφενός από την τάση μετανάστευσης προς το εξωτερικό και από τις μετατοπίσεις πληθυσμού από το κέντρο των πόλεων στα προάστια.
       Από την ακτινογραφία των αστικών κέντρων προέκυψε εξάλλου ότι σε ορισμένες άλλες πόλεις της Ευρώπης σημειώθηκε σημαντική αύξηση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, ιδίως στην Palma de Mallorca (Ισπανία), στην Galway (Iρλανδία), στην Kαλαμάτα (Ελλάδα) και στην Oulu (Φινλανδία). Ένας από τους παράγοντες για την εξήγηση του φαινομένου είναι η μετανάστευση από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από χώρες εκτός της ΕΕ. Η πολιτική συνοχής βοηθά ακριβώς τις πόλεις να προσαρμοστούν γρήγορα στις νέες αυτές προκλήσεις. Π.χ., το σχέδιο MILE (Managing migration and integration at the local level) που υλοποιεί η πόλη της Βενετίας, το οποίο αποτελεί μέρος του προγράμματος URBACT, προσφέρει τη δυνατότητα σε 24 πόλεις της Ευρώπης να ανταλλάσσουν τις εμπειρίες τους στον τομέα της μετανάστευσης.

        Η απασχόληση – Όσον αφορά το ποσοστό ανεργίας, η ανισότητα μεταξύ των συνοικιών της ίδιας πόλης είναι συχνά μεγαλύτερη από αυτή που παρατηρείται μεταξύ των πόλεων και των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Επίτροπος ανέφερε τα παραδείγματα του Αμβούργου, της Αθήνας και της Μπρατισλάβας που παρουσιάζουν σημαντικά ποσοστά ανεργίας σε ορισμένες συνοικίες της πόλης. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η πολιτική συνοχής αποσκοπεί στην αποφυγή του φαινομένου της «γκετοποίησης» μέσα στις μεγάλες πόλεις. Στόχος είναι η εφαρμογή ενιαίας προσέγγισης με την ανάπτυξη πολλών παράλληλων στρατηγικών σε διάφορους τομείς της ζωής στις γειτονιές, όπως, ανακαίνιση των δημόσιων κτιρίων, μέτρα για την ανάπτυξη της απασχόλησης, κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις κ.λπ. π.χ., την περίοδο 2007-2013, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) πρόκειται να επενδύσει 6,3 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση της συνοικίας Wilhemsburg στο Αμβούργο.

        Το περιβάλλον – Με την ακτινογραφία των αστικών κέντρων συγκεντρώθηκαν νέα στοιχεία για τον τομέα του περιβάλλοντος. Φαίνεται, π.χ., ότι ορισμένες πόλεις της Ευρώπης κατορθώνουν να ανακυκλώνουν το 80% περίπου των απορριμμάτων τους (Δρέσδη, Φραγκφούρτη/Μάιν). Εξάλλου διαπιστώθηκε ότι στις Βρυξέλλες τα απορρίμματα αποτεφρώνονται σε ποσοστό άνω του 90%. Από τις 180 πόλεις που υπέβαλαν αυτού του είδους στοιχεία (εκ των 321 πόλεων της ΕΕ των 27), οι 67 δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν χωματερές για άνω του 80% των απορριμμάτων τους. Η πολιτική συνοχής βοηθά τις πόλεις αυτές να αντιστρέψουν τη τάση αυτή με επενδύσεις ύψους 6,2 δισεκατομμυρίων ευρώ συνολικά για την περίοδο 2007-2013 σε έργα που αφορούν τη διαχείριση των οικιακών και των βιομηχανικών αποβλήτων. 

Το πλαίσιο
       Τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα συγκεντρώθηκαν το 2006 και το 2007 και είναι παρόμοια με τα στατιστικά στοιχεία του 2004 που καλύπτουν 362 πόλεις, εκ των οποίων οι 321 βρίσκονται στην ΕΕ των 27 και οι 42 εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (Νορβηγία, Ελβετία, Κροατία, Τουρκία). Οι πόλεις αυτές εκπροσωπούν το 25% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, δηλαδή 120 εκατομμύρια κατοίκους. Από το 2009 και μετά, ο έλεγχος αστικών κέντρων θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο.
       Η ακτινογραφία των αστικών κέντρων, που άρχισε τον Ιούνιο του 1998 ως πιλοτικό σχέδιο και αποτελεί ανεκτίμητη πηγή στατιστικών πληροφοριών, πραγματοποιείται ανά τριετία με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Στατιστική Υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Eurostat) συντόνισε τις εργασίες των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών στα 27 κράτη μέλη και συγκέντρωσε τις απαντήσεις τους. Η διαθεσιμότητα των στοιχείων εξαρτάται από το βαθμό της συμμετοχής των πόλεων, που διαφέρει από χώρα σε χώρα. Η ακτινογραφία των αστικών κέντρων καλύπτει εννέα τομείς: τη δημογραφική κατάσταση, τις κοινωνικές υποθέσεις, την οικονομία, το περιβάλλον, την κατάρτιση και την εκπαίδευση, την κινητικότητα και τις μεταφορές, την κοινωνία της πληροφορίας, τον πολιτισμό και τις δραστηριότητες αναψυχής, τη δραστηριοποίηση των πολιτών (συμμετοχή στις εκλογές κ.λπ.).
     Το σύνολο των αποτελεσμάτων επιβεβαιώνει τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διατυπώνονται στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Πολιτική συνοχής και πόλεις» (COM(2006)385). Η πρώτη έκδοση της έκθεσης αυτής εξακολουθεί να είναι μέχρι σήμερα η πληρέστερη μελέτη σχετικά με τις ευρωπαϊκές πόλεις. Προσφάτως η Επιτροπή ανέθεσε μια μελέτη για πιο ενδελεχή ανάλυση των στοιχείων που συλλέγονται και προετοιμάζει δεύτερη «έκθεση σχετικά με την κατάσταση των πόλεων στην Ευρώπη» που αναμένεται να δημοσιευθεί το Σεπτέμβριο του 2009. 

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://www.urbanaudit.org 

http://ec.europa.eu/regional_policy/themes/urban/audit/index_el.htm 

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/pls/portal/url/page/PGP_DS_REGION/PGE_DS_REGION_1   

ΠΗΓΗ: http://ec.europa.eu/ellada/news/news/20080923bilan_el.htm