1

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Η προτεινόμενη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των ζώων, που είναι στόχος δράσεων κρατών-μελών του ΟΗΕ, αλλά και φιλοζωικών οργανώσεων με διεθνές κύρος, θα αποτελέσει μια  ιστορική ηθική πρόοδο για την ανθρωπότητα. 

Μια πρωτοβουλία που καθοδηγείται από πέντε μέλη-κράτη του ΟΗΕ (Κόστα-Ρίκα, Κένυα, Ινδία, Δημοκρατία της Τσεχίας και τις Φιλιππίνες) και περιλαμβάνει την εκστρατεία «Τα ζώα έχουν σημασία για μένα» (ANIMALS MATTERS TO ME), φιλοδοξεί να πείσει τα Ηνωμένα Έθνη να υιοθετήσουν την Παγκόσμια Διακήρυξη για την Προστασία των Ζώων. Η προσπάθεια αυτή αποτελεί κυρίως δράση της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Εταιρίας (HUMANE SOCIETY INTERNATIONAL), και στηρίζεται παράλληλα από μεγάλες φιλοζωικές οργανώσεις, όπως την Ευσπλαχνία στη Παγκόσμια Κτηνοτροφία (Compassion in World Farming – CIWF), την Παγκόσμια Εταιρεία για την Προστασία των Ζώων (World Society for the Protection of Animals– WSPA) την Βασιλική Εταιρεία για τον Τερματισμό της Βίας προς τα Ζώα (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals – RSPCA).
       Κατ΄ αρχάς η Παγκόσμια Διακήρυξη θα καλέσει τα Ηνωμένα Έθνη να αναγνωρίσουν τα ζώα σαν όντα με αισθήματα, ικανά να νοιώσουν τον πόνο και να υποφέρουν, και να αναγνωρίσουν ότι η προστασία των ζώων είναι σημαντικό μέρος της κοινωνικής ανάπτυξης όλων των εθνών.
       Δισεκατομμύρια ζώα σε ολόκληρο τον κόσμο επηρεάζονται από τον άνθρωπο και χρειάζονται ευσυνείδητη μεταχείριση, κάτι που εξασφαλίζεται ελάχιστα σε εθνικό επίπεδο αλλά η διασφάλισή της είναι σχεδόν ανύπαρκτη σε επίπεδο διεθνούς ενδιαφέροντος. 

Σήμερα τα ζώα παγκοσμίως υποφέρουν σε πρωτοφανές βαθμό:

1.   Περίπου 60 δισεκατομμύρια σταβλισμένα ζώα χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο παγκοσμίως, για να παραχθεί κρέας, γάλα και αυγά. Τα περισσότερα μεγαλώνουν και ζουν σε βιομηχανικές φάρμες, όπου οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι απαράδεκτες.
2.   Παγκοσμίως υπάρχουν περίπου 600 εκατομμύρια σκύλοι, και περίπου άλλες τόσες γάτες, από τα οποία το 80% είναι αδέσποτα  και ανεπιθύμητα για υιοθεσία.
3.   Οι τιμές του παράνομου και συχνά απάνθρωπου εμπορίου των άγριων ζώων και πρώτων υλών από τα σώματα των άγριων ζώων (γούνες, ελεφαντόδοντο κλπ) έχουν εκτοξευτεί. Η μαύρη αγορά εκτιμάται ότι έχει αξία 10 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, και την υπερβαίνουν μόνο το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Μέσα σ΄ αυτήν εκατομμύρια ζώα σκοτώνονται, αιχμαλωτίζονται ή  πουλιούνται με απάνθρωπο τρόπο.
4.   Στις φάρμες των υπό ανάπτυξη χωρών εκτιμάται ότι ένα ποσοστό 80% της ενέργειας που χρειάζονται παράγεται από ζώα εργασίας, για το οποία όμως η φροντίδα είναι ανύπαρκτη, και ζουν σε άθλιες συνθήκες.
5.   Τα ζώα παγκοσμίως υποφέρουν από τις φυσικές καταστροφές, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται στις μετέπειτα δράσεις αποκατάστασης.

       Βελτιώνοντας την πρόνοια για τα ζώα, αυτό θα επιδράσει βοηθητικά άμεσα και σε  περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, οι οποίοι βασίζονται στα ζώα για την διαβίωσή τους, αλλά και τα ζώα αποτελούν την συντροφιά τους, και συχνά θεωρούνται και σαν μέρος της οικογένειας.
       Τα παγκόσμια προβλήματα χρειάζονται παγκόσμιες λύσεις. Μια συμφωνία πάνω στην σπουδαιότητα ενός ζητήματος επηρεάζει την νοοτροπία των ανθρώπων, κάτι που με την σειρά του επηρεάζει και τις δράσεις τους. Μια Παγκόσμια Διακήρυξη για την Προστασία των Ζώων θα έχει μία πραγματική και μακρόχρονη επίδραση στην ευζωία δισεκατομμυρίων ζώων παγκοσμίως.

Πηγή: The Humane Society of the United States –  http://www.humanesociety.org


22 Σεπτεμβρίου 2008, 

Σαρηνάκης Δημήτρης, Μέλος της ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ