ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ

meiosi energeias 1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print
 meiosi energeias - Σόλων ΜΚΟΧαρακτηριστικά παραδείγματα κοινωνικών ή αλληλέγγυων όπως αλλιώς θα μπορούσαν να ονομαστούν επιχειρήσεων, μπορούν να εντοπιστούν στα Τοπικά Συστήματα ανταλλαγής που έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα για παράδειγμα στην Αγγλία, μέσα από το συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι ανταλλαγές που γίνονται με ένα καθεστώς ιδιαίτερης αμοιβαιότητας και ευελιξίας. Για παράδειγμα κάποιος βάφει το σπίτι και ο άλλος φυλάει τα παιδιά ή διδάσκει μαθήματα ξένων γλωσσών σε αυτόν ή κάποιον άλλον. Το σύστημα οργανώνεται με μερίδα κάθε ανθρώπου στο Τοπικό Σύστημα Ανταλλαγών.
        Οι συναλλαγές δεν αποτυπώνονται μόνο σε χρήμα και οι ονομασίες των μονάδων των ανταλλαγών, είναι ιδιαίτερα ευρηματικές ώστε να διαμορφώνουν μια επικοινωνιακή στήριξη στο τοπικό σύστημα ανταλλαγών. Η πληροφορική και η κοινωνία της πληροφορίας, βοήθησε και στο λογιστικό μέρος τα συστήματα αυτά, αλλά διαμόρφωσε και νέα πεδία αμοιβαιότητας στις εξυπηρετήσεις.
         Έτσι στα συστήματα αυτά δεν υπάρχει ιδιαίτερη συσσώρευση ή αποθησαύριση. Τα συστήματα αυτά όμως αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που υπάρχει ένδεια και έτσι οι μη χρηματικά αποτιμώμενες ανταλλαγές, ανέπτυξαν ένα ιδιαίτερο μερίδιο στην αγορά, με τον ιδιότυπο αυτό τρόπο, ενώ εν προκειμένω στο σύστημα αυτό άρχισε να μπαίνει και ο ιδιωτικός τομέας σε αυτές τις περιπτώσεις έβλεπε να μειώνεται το μερίδιό του, λόγω της ένδειας και της ανταγωνιστικότητας του τοπικού συστήματος ανταλλαγών, έναντι της χρηματοοικονομικής ιδιωτικής λειτουργίας της αγοράς. Στην Αγγλία έχει διαμορφωθεί και ιδιαίτερη λογιστική προσέγγιση στο τοπικό σύστημα ανταλλαγών ώστε να μην λειτουργεί σαν φοροδιαφυγή.

        Το τοπικό σύστημα ανταλλαγών διευκολύνεται στην εγκαθίδρυσή του μέσα από τις αυξανόμενες ανάγκες για την εξειδίκευση στον χρόνο και την εργασία, στις παρεχόμενες υπηρεσίες, καθώς ένα πλήθος οικιακών ή άλλων εργασιών δεν μπορεί να διεξαχθεί από τα ίδια τα άτομα που απασχολούνται είτε στα μέσα στο σύστημα αυτό είτε μέσα στην ιδιωτική αγορά εργασίας. Το στοίχημα για τα τοπικά συστήματα ανταλλαγών, βρίσκεται στο μέγεθος της δραστηριότητας και στο μερίδιο της κοινωνικής αγοράς που διαμορφώνεται με αυτό τον τρόπο.
25 Ιουλίου 2008

Σχετικά άρθρα