ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΥΓΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

mesogeiaki diatrofi - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

mesogeiaki diatrofi - Σόλων ΜΚΟΊσαρη Γεωργία,  Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, 
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών 

Πέμπτη, 03 Ιουλίου 2008
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί μια νόσο στην οποία η διατροφή ενέχει ένα σημαντικό ρόλο. Γενικά ο διαβητικός ασθενής πρέπει να καταναλώνει 3 κύρια γεύματα την ημέρα και 2 ενδιάμεσα σνακ. Τα γεύματα πρέπει να περιλαμβάνουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών από όλες τις ομάδες τροφίμων. Σε ασθενείς χωρίς ενδείξεις νεφροπάθειας, η πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να κυμαίνεται στο 10-20% της συνολικής ενέργειας, ενώ σε ασθενείς με συνυπάρχουσα νεφροπάθεια η πρόσληψη των πρωτεϊνών θα πρέπει να είναι 0,8g/Kg σωματικού βάρους την ημέρα. Στη διατροφή του διαβητικού ασθενή θα πρέπει να ενσωματωθούν λαχανικά, όσπρια, φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης.


Η πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 45-60% της συνολικής ενέργειας. Η κατανομή των υδατανθράκων καθώς και το είδος και η ποσότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να επιλέγεται έτσι ώστε να βοηθάει στο φυσιολογικό γλυκαιμικό έλεγχο. Σε ασθενείς στους οποίους χορηγείται ινσουλίνη ή υπογλυκαιμικά φάρμακα, ο χρόνος και η δόση των φαρμάκων θα πρέπει να συντονίζονται με την ποσότητα και φύση των υδατανθράκων. Γενικά θα πρέπει να προτιμώνται τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως ανεπεξέργαστα δημητριακά, ενώ οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Τα άτομα με ΣΔ θα πρέπει να ενθαρρύνονται να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά. Η καθημερινή κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε φυτικές ίνες και 4 μερίδων οσπρίων την εβδομάδα μπορεί να καλύψει τις συνιστώμενες ποσότητες σε φυτικές ίνες. Η ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά θα εξασφαλίσει την πρόσληψη αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μέταλλων. Τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ζωικό λίπος θα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες και να μην υπερβαίνουν το 10% της συνολικής ημερήσιας ενέργειας. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ελαιόλαδο και τα πολυακόρεστα που βρίσκονται στα ψάρια είναι προτιμότερα ενώ για τους ασθενείς στους οποίους συνυπάρχουν και υπερλιπιδιαμίες η κατανάλωση 2-3 g φυτικών στερολών την ημέρα μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται στην κατανάλωση ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά. Στους υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη πρωταρχικός στόχος θα πρέπει να είναι η απώλεια σωματικού βάρους μέσα από τη μείωση της προσλαμβανόμενης ενέργειας από τις τροφές και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας


Με την ευγενική παραχώρηση του www.mednutrition.gr