1

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΕΧΥΝΤΗ ΤΩΝ ΑΔΡΟΝΙΩΝ LHC ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΤΟΧΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Το πείραμα του Επιταχυντή Αδρονίων LHC και οι άστοχες αντιδράσεις

Το μεγαλύτερο πείραμα Φυσικής όλων των εποχών, ετοιμάζεται τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια από το Ευρωπαϊκό κέντρο Πυρηνικών Ερευνών στην Γενεύη (CERN), και είναι ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων, ή ο LHC (Large Handron Collider). Το πείραμα που θα κοστίσει 5,8 δις δολάρια, θα εκτελεστεί τον Αύγουστο, και θα πάρει μήνες για να φτάσει σε πλήρη ισχύ, ενώ έχει ήδη ξεσηκώσει ανησυχίες.

Στον επιταχυντή δέσμες στοιχειωδών σωματιδίων (κυρίως πρωτονίων) θα επιταχυνθούν σε ταχύτητες που θα πλησιάζουν αυτές του φωτός και θα συγκρούονται μεταξύ τους, ενώ οι συγκρούσεις αυτές θα παρατηρούνται από τέσσερις γιγάντιους ανιχνευτές. Με τον LHC θα φωτιστούν πολλά ερωτήματα των φυσικών σχετικά με την «σκοτεινή ύλη» ή την «σκοτεινή ενέργεια» που αποτελούν το 96% του σύμπαντος, θα αποκαλυφθούν νέα υποατομικά σωματίδια που μόνο θεωρητικά υπάρχουν, θα δοθούν απαντήσεις στο ζήτημα της σύστασης των κουάρκς, μέσω της απόδειξης ύπαρξης περισσότερων διαστάσεων.
Επειδή όμως η ισχύς του νέου επιταχυντή είναι τεράστια, έως και 7 φορές μεγαλύτερη από τον μέχρι τώρα ισχυρότερο επιταχυντή που βρίσκεται κοντά στο Σικάγο, υπάρχουν εδώ και χρόνια αντιδράσεις στην επικείμενη λειτουργία του, αφού έχει υπολογιστεί ότι η πιθανότητα να προκληθεί πλανητική καταστροφή από έναν επιταχυντή είναι μία στα πενήντα εκατομμύρια, πάντως όχι μηδενική. Οι φόβοι είναι ότι στον επιταχυντή μπορεί να δημιουργηθεί μια μικροσκοπική μαύρη τρύπα που θα απορροφήσει τον πλανήτη μας ή ότι θα δημιουργηθούν παράξενα νέα σωματίδια που θα τον υπερθερμάνουν και θα τον καταστρέψουν.
Από το CERN εκδόθηκε μια έκθεση που καθησυχάζει οποιοδήποτε φόβο για καταστροφή και οι επιστήμονες του Κέντρου λένε ότι παρόμοιες συγκρούσεις πραγματοποιούνται στην Γη εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια λόγω των κοσμικών ακτινών που φτάνουν μέχρι την επιφάνειά της. Η άλλη πλευρά που κατέθεσε και αγωγή σε δικαστήριο της Χαβάης για να μην πραγματοποιηθεί το πείραμα, υποστηρίζει ότι είναι πιθανός ο σχηματισμός μικροσκοπικής μαύρης τρύπας που μπορεί να απορροφήσει τον πλανήτη.
Στο πείραμα συμμετέχουν και εκατοντάδες Αμερικανοί επιστήμονες και έχει χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Ενέργειας και από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ με 531 εκατομμύρια δολάρια, καθώς επίσης το Ίδρυμα Επιστημών θα πληρώνει 87 εκατομμύρια δολάρια από τα ετήσια έξοδά του.

Μπορεί ο πλανήτης να μην καταστραφεί από το πανάκριβο πείραμα Ευρώπης και ΗΠΑ, αλλά είναι άραγε αυτή η επιστημονική γνώση αυτή την εποχή τόσο απαραίτητη σε αντιδιαστολή με την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και κυρίως οικολογική κρίση που απειλεί την ανθρωπότητα; Ακόμη και πριν από δεκαπέντε χρόνια το μέλλον δεν φαινόταν περισσότερο αισιόδοξο, και τώρα είμαστε σίγουροι ότι τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια η ανθρωπότητα θα οδηγηθεί σε όλο και δυσχερέστερη θέση σε θεμελιώδη ζητήματα για την ύπαρξή της (κλίμα, νερό, τρόφιμα, φτώχεια και πολεμικές συρράξεις). Ακόμη και αυτοί που αντιδρούν στο πείραμα πράττουν σαν να μην έχουν αντιληφθεί κανέναν άλλο κίνδυνο για τον πλανήτη εκτός από τις μίνι μαύρες τρύπες του LHC. Τέλος, η επιστήμη μπορεί να λειτουργούσε – από την γέννησή της ακόμη – αποκομμένη από τα εγκόσμια, αλλά το να υποστηρίζεται μια τέτοια στάση στην εποχή μας με δις δολάρια είναι λάθος δρόμος προς την πρόοδο. 

Σαρηνάκης Δημήτρης