ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΡΑΛΙ ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

rally - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

rally - Σόλων ΜΚΟΈνα πρωτότυπο ράλι – καμπάνια θα συνδυαστεί με τις καλοκαιρινές διακοπές και την περιβαλλοντική αφύπνιση του κοινού αυτό το καλοκαίρι. Το σημαντικότερο είναι ότι το ράλι θα έχει αφετηρία το Λονδίνο και τέρμα την Αθήνα, και θα συμμετέχουν αυτοκίνητα που θα «καίνε» μαγειρικό λάδι. (Φέρτε πίσω το μολυσμένο ηλιέλαιο!!)

Η διοργάνωση θα συγκεντρώσει χρήματα για το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς και οι διαγωνιζόμενοι θα κερδίζουν πόντους και με την υψηλή ταχύτητα αλλά με το πώς θα βρίσκουν λάδι σε εστιατόρια και φαστ-φούντ κατά μήκος της διαδρομής των 400 χλμ, γι’ αυτό και απαιτείται η ικανότητα των διαγωνιζομένων να μπορούν να εξηγήσουν για παράδειγμα σε έναν σουβλατζή στη Κροατία ότι χρειάζονται το λάδι που έχει.

Ο διοργανωτής Άντυ Πάγκ προσπαθεί έτσι για ακόμη μια φορά να αναδείξει τους φτηνούς τρόπους αντικατάστασης του πετρελαίου, και να δώσει αφορμή για πειραματισμό της χρήσης φυτικού λαδιού για κίνηση μεγάλων αποστάσεων. «Αντίθετα με την κοινή αποδοχή, οι πετρελαιοκινητήρες δεν χρειάζονται μετατροπή για να κινηθούν με βιοντήζελ και τα περισσότερα πετρελαιοκίνητα οχήματα μπορούν να κινηθούν με μίξη φυτικού λαδιού μαζί με τα κανονικά καύσιμά τους.» λέει ο Πάγκ. Όμως προτείνεται η μετατροπή του κινητήρα για αποφυγή βλάβης της μηχανής για τον δεκαπενθήμερο αγώνα, και σε περιπτώσεις ανάγκης οι ομάδες θα μπορούν να ξαναγυρίσουν στο βιοντήζελ ή να ξαναεφοδιαστούν με μαγειρικό λάδι.
Το ράλι θα ξεκινήσει από ένα καφέ στο Λονδίνο και θα τελειώσει στην Ακρόπολη με βραβείο ένα Χρυσό Λαρδί.
Από τους διοργανωτές του ράλι «Λίπος μέχρι την Ελλάδα» (Grease to Greece) ήδη έχει γίνει ένα ταξίδι προς το Τιμπουκτού με ένα βαγόνι που διέσχισε την Σαχάρα πέρυσι, χρησιμοποιώντας σαν καύσιμο τέσσερις τόνους ληγμένη σοκολάτα.

Σαρηνάκης Δημήτρης