1

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

  Στις 26 Απριλίου ήταν η επέτειος της «μεγαλύτερης ανθρωπογενούς καταστροφής στην ιστορία», του πυρηνικού ατυχήματος στο Τσέρνομπιλ. Την ίδια μέρα το 1986 λόγω λάθους σε τεχνικό πείραμα που έγινε στο πυρηνικό εργοστάσιο, μια έκρηξη του αντιδραστήρα εκτόξευσε στην ατμόσφαιρα τόνους ραδιοενεργού υλικού, που αργότερα μεταφέρθηκε από τους ανέμους στην Πολωνία, την Λευκορωσία και την Σουηδία. Οι άμεσες απώλειες ανθρώπινων ζωών ήταν 28, αλλά εξαιτίας της ραδιενέργειας υπολογίζεται ότι πολλές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων νόσησαν από καρκίνο, τόσο στην Ρωσία όσο και στην Ευρώπη.

Αρχικά οι σοβιετικές αρχές απέκρυψαν το γεγονός, και αυτό θεωρείται σαν γεγονός που έπληξε την σοβιετική ένωση πολιτικά στο μέλλον. Λιγότερο από ένα χρόνο μετά, γύρω από τον αντιδραστήρα χτίστηκε ένα κάλυμμα που λέγεται σαρκοφάγος, για να εμποδίσει την διασπορά της ραδιενέργειας. 
     Μέχρι σήμερα σε ακτίνα 30 χλμ η περιοχή είναι νεκρή ζώνη, ενώ σε ορισμένα μέρη η ακτινοβολία είναι πολύ υψηλή.
     Σήμερα σχεδιάζεται η κάλυψη ολόκληρου του πρώην εργοστασίου με μια κατασκευή, που θα στοιχίσει ένα δις ευρώ, και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακτινοβολίας για περισσότερο από 100 χρόνια. 
     Παρ΄ όλα αυτά είναι φανερό ότι η περιοχή δεν θα κατοικηθεί ποτέ πια, καθώς τα σωματίδια του πλουτώνιου χρειάζονται 24000 χρόνια για να αδρανοποιηθούν.
     Χιλιάδες άνθρωποι στην Λευκορωσία συμμετείχαν σε πορεία, κατά την επέτειο του ατυχήματος του Τσέρνομπιλ, στο Μίνσκ (πρωτεύουσα της Λευκορωσίας), για να διαμαρτυρηθούν ταυτόχρονα για μελλοντικό σχεδιασμό της κυβέρνησης να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο, κάτι που ο πρόεδρος της Λευκορωσίας υποστηρίζει σαν ενεργειακή λύση για την χώρα.