1

ΠΡΟΒΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Η «Ώρα της Γης» γιορτάστηκε παγκοσμίως από κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και νοικοκυριά με κλείσιμο των φώτων για μία ώρα. «Είναι καταπληκτικό το γεγονός ότι υπερέβη τα πολιτικά σύνορα και έγινε σε χώρες όπως η Κίνα, τι Βιετνάμ και στους Παπούα στη Νέα Γουινέα. Έμοιαζε να συντονίστηκε με τον καθένα και με όλους», δήλωσε ο Άντυ Ρίντλεϋ, επικεφαλής για την «Ώρα της Γης».
Αναμενόταν να κλείσουν τα φώτα και τις ηλεκτρικές τους συσκευές 100 εκατομμύρια άνθρωποι για μία ώρα από τις 20:00 στις 30 Μαρτίου, καθώς τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με αέρια θερμοκηπίου.
 

Η Ελλάδα που είναι μια ώρα μπροστά από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, συμμετείχε με ξεχωριστή κινητοποίηση στην Αίγινα, όπου είχαμε πορεία από τους κατοίκους με κεριά προς το λιμάνι. Αλλά και στην Αθήνα πολλές περιοχές συσκοτίστηκαν, και το δημαρχείο της πόλης συμμετείχε συμβολικά. Και στον υπόλοιπο κόσμο σε Ευρώπη, Αμερική, και Ασία η συμμετοχή ήταν σημαντική. Κτίρια όπως Η Όπερα του Σίδνευ, το Κολοσσαίο, κεντρικά κτίρια στο Σικάγο, στο Φοίνιξ, Σαν Φραντσίσκο, η γέφυρα Γκόλντεν Γκαίητ, Στον φημισμένο βουδιστικό ναό Βατ Αρούν στην Μπανγκόκ, εμπορικά και πολιτιστικά κέντρα στην Μανίλα, κάστρα στην Σουηδία και την Δανία, το κοινοβούλιο στην Βουδαπέστη, ιστορικά κτίρια στην Πολωνία, και στο Λονδίνο το δημαρχείο και ο καθεδρικός ναός του Κάντερμπουρυ.

Ειδικά στην Ιρλανδία, όπου το κόμμα των οικολόγων συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, τα φώτα έσβησαν σε κυβερνητικά κτίρια, γέφυρες και μνημεία σε περισσότερες από δώδεκα πόλεις. Αντίθετα οι τράπεζες και τα χρηματιστηριακά γραφεία στο Δουβλίνο έμειναν κατάφωτα, ενώ δεν λειτουργούσαν, και ομοίως χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και ιδρύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Στο Ίντερνετ η κυρίως σελίδα του Google παρουσιαζόταν σε μαύρο χρώμα, μαζί με το μήνυμα:«Σβήσαμε τα φώτα. Τώρα είναι η σειρά σας».
Η «Ώρα της Γης» αναμένεται το 2009 να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή.
Για πληροφορίες και εγγραφή επισκεφτείτε τις σελίδες:
http://www.earthhour.org , http://earthhourhellas.wordpress.com/

Σαρηνάκης Δημήτρης