Creative Commons License
Είναι ελεύθερη: για Διανομή: για αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό του Έργου. Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις >>>
Ευθύνη της θέλησης
Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Εκτύπωση E-mail
Ευθύνη της θέλησης

eythini politi 1 520Ποια είναι η αναγκαία ευθύνη του σημερινού ανθρώπου και πολίτη, για να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα; Πολλοί θεωρούν ότι αυτή η ευθύνη περιγράφεται κυρίως ή μοναδικά σε επίπεδο μικροκοινωνικό, δηλαδή σχεδόν εξαντλείται στην κοινωνική αλληλεγγύη. Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι αναγκαίο μέρος της ευθύνης, αλλά θα έπρεπε να είναι τόσο αυτονόητη ώστε να μη μας απασχολεί πλέον ως κάτι που πρέπει να κάνουμε, δηλαδή να είναι ήδη πραγματωμένη και να στρεφόμαστε σε άλλα αίτια της κρίσης, πιο σύνθετα και βαθύτερα.

Περισσότερα...
 
ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΔΥΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ Εκτύπωση E-mail
Ευθύνη της θέλησης

dyadikis yiannis-zisis1 ekl-2-9Στην πορεία της ζωής του ο άνθρωπος ανέκαθεν αντιμετώπιζε επιλογές, οι οποίες διαμόρφωναν τον χαρακτήρα αλλά συχνά και τις επόμενες επιλογές του ανάλογα με το ποια χαρακτηριστικά ενίσχυαν οι προηγούμενες από αυτές. Στον σύγχρονο κόσμο, λοιπόν, αναδεικνύεται (πολύ έντονα λόγω της οριακής του κρίσης συνθηκών και αξιών) ένα πρόβλημα δυαδικής επιβίωσης.

1.-Η ηθική επιβίωση της ανθρώπινης και φυσικής ψυχής και υπόστασης (δηλαδή της αντικειμενικότητας).

Περισσότερα...
 
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ Εκτύπωση E-mail
Ευθύνη της θέλησης

opseis aytognosias 1 solon.org.grΗ πολιτική καθρεφτίζει την αυτογνωσία και το αντίθετο. Η διακήρυξη του Ρουσσώ ότι όποιος προσπαθεί να χωρίσει την πολιτική από την ηθική δεν καταλαβαίνει καμία από τις δύο δεν βρήκε παρά ελάχιστη ανταπόκριση. Κι όμως, η ιστορία θα ήταν διαφορετική εάν η αυτογνωσία της κοινωνίας επέτρεπε την υιοθέτησή της. Το άρθρο επιχειρεί μια φευγαλέα αναδρομή της πορείας αυτής της σχέσης στη σύγχρονη εποχή και του τοπίου της παγκόσμιας κρίσης που απλώνεται με ταχύτητα.

Περισσότερα...
 
IMMANUEL KANT: Η ΚΑΛΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΩΣ ΑΓΓΕΛΜΑ ΒΙΟΥ Εκτύπωση E-mail
Ευθύνη της θέλησης
Τρίτη, 26 Αύγουστος 2014 13:35

Immanuel Kant painted§1 -- Το μόνο πράγμα που υπάρχει, μέσα ή έξω από τον κόσμο, και είναι καλό χωρίς επιφυλάξεις και περιορισμούς δεν είναι άλλο από μια καλή βούληση. Έτσι περίπου αρχίζει τη συζήτηση για την καλή βούληση ο Καντ στο βιβλίο του: Τα θεμέλια της μεταφυσικής των ηθών (βλ. ελλην. μτφρ. Γ. Τζαβάρα, εκδ. Δωδώνη). Το εν λόγω βιβλίο, στην περιοχή της ηθικής φιλοσοφίας, λογίζεται ισάξιο της Πολιτείας του Πλάτωνα, καθώς και των Ηθικών του Αριστοτέλη. Περιεκτικά, αλλά με βάθος νοημάτων και σαφή λόγο διερευνά τα κατά Λόγο (θεωρητικό και πρακτικό) δυνατά ηθικά θεμέλια, με ορίζοντα πάντοτε τον ηθικό νόμο και τη φωταγώγηση, ως εκ τούτου, της ύψιστης αρχής της ηθικότητας. Τι μας λέει λοιπόν, ευθύς εξαρχής, ο Καντ για την καλή βούληση;

Περισσότερα...
 
ΤΑ ΕΙΔΩΛΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ Εκτύπωση E-mail
Ευθύνη της θέλησης

colour-shapes-1914-wikip 220(Ε΄ Μέρος του δοκιμίου «Η Θέληση και η Πλάνη της Δύναμης»)

Τα είδωλα της αγοράς

Η επόμενη κατηγορία ειδώλων είναι τα είδωλα της αγοράς. Είναι αυτά που συνδέονται με τη συστημική "εγκυρότητα" της επικοινωνίας.
Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας είναι χαρακτηριστικά τέτοιων ειδώλων. Σε αυτή την κατηγορία των ειδώλων εμπίπτει, κατά κύριο λόγο, η διαφήμιση, η οποία ενεργοποιεί, βέβαια, στον δέκτη και τις υπόλοιπες κατηγορίες ειδώλων.  Τα είδωλα της αγοράς που υπόκεινται στη φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας της οικονομίας, στη συναίνεση στο λάθος. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τα καθ’ εαυτά είδωλα του ολοκληρωτισμού.

Περισσότερα...
 
ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙ ΕΘΕΛΟΔΟΥΛΙΑΣ (απόσπασμα) Εκτύπωση E-mail
Ευθύνη της θέλησης
Τετάρτη, 26 Μάρτιος 2014 12:32

Etienne de la BoetieΦτωχοί, εξαθλιωμένοι και χαζοί άνθρωποι, έθνη αποφασισμένα για την ίδια της την δυστυχία και τυφλά στο δικό σας καλό!

Αφήνεστε να στερήστε μπροστά στα ίδια σας τα μάτια, το καλύτερο μέρος των εσόδων σας· τα χωράφια σας λεηλατούνται, τα σπίτια σας ληστεύονται, τα οικογενειακά σας κειμήλια αφαιρούνται.

Ζείτε με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπορείτε να θεωρήσετε ούτε ένα πράγμα δικό σας· και μάλλον θα θεωρείτε τον εαυτό σας τυχερούς που δανείζετε την ιδιοκτησία σας, τις οικογένειές σας και την ίδια σας τη ζωή.

Περισσότερα...
 
Η ΠΛΑΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ ΒΑΚΩΝΑ ΕΙΔΩΛΑ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ Εκτύπωση E-mail
Ευθύνη της θέλησης

Bacon-Rose 250(Δ΄ Μέρος του δοκιμίου «Η Θέληση και η Πλάνη της Δύναμης»)

Στο σημείο αυτό, χρήσιμο θα ήταν να διερευνήσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά των διαφόρων πόλων και τις λανθασμένες προσεγγίσεις στη γνώση και την πραγματικότητα, περιλαμβανόμενης και της χρήσης λανθασμένων εννοιών.
Ο Βάκωνας είχε παρατηρήσει, αρχικά, ότι μεγάλο πρόβλημα προκύπτει από την τάση του ανθρώπινου νου να γενικεύει και την ίδια ώρα να δίνει υπερβολικό βάρος στις προσωπικές προτιμήσεις. Αυτές τις πλάνες προσπάθησε να κατηγοριοποιήσει.

Περισσότερα...
 
ΛΑΘΗ ΣΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΡΩΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΓΝΩΣΗΣ Εκτύπωση E-mail
Ευθύνη της θέλησης

leaves 250 vvg(Μέρος Γ΄ του δοκιμίου «Η Θέληση και η Πλάνη της Δύναμης»)

Συχνά, οι ερμηνείες των διαφόρων φαινομένων, δεδομένης της αγωνίας του ερμηνευτή για κύρος και επαληθευσιμότητα, συμπεριλαμβάνουν λάθη που οφείλονται στη λανθασμένη σύνθεση διαφόρων όρων, με αποκλεισμό και αδυναμία συνεκτίμησης μιας εναλλακτικής ερμηνευτικής. Αυτά είναι λάθη συνθέσεως. Τέτοια σφάλματα και ανεπάρκειες έχουν εκδηλωθεί και στο παρελθόν. Είναι ανεπάρκειες τύπου Κέλβιν –θα λέγαμε – και είναι εκείνες οι μικρές λεπτομέρειες που δεν προσέχουμε ή δεδομένα που συνεχώς αλλάζουν και που δεν μπορούμε να διακρίνουμε στο πλαίσιο ενός μοντέλου και που, τελικά, οδηγούν στη συνολική ανατροπή του, μετά από τη σώρευσή τους και ιδωμένα υπό μία νέα οπτική γωνία, όπως συνέβη, για παράδειγμα, δύο φορές με τον Αϊνστάιν και μία φορά με τον Μαξ Πλανκ.

Περισσότερα...
 
ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΗΣΗ, ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΛΑΝΗ Εκτύπωση E-mail
Ευθύνη της θέλησης

wheat-field-with-cypresses-250(Μέρος Β΄ του δοκιμίου «Η Θέληση και η Πλάνη της Δύναμης») 

Αποκλεισμός της ετερότητας και η φύση της θέλησης για δύναμη

Ένα μεγάλο μέρος της βιωματικής σχέσης, με την οποιαδήποτε κοσμοθεώρηση, εξαντλείται στον αποκλεισμό του διαλόγου και της ετερότητας ή ενός άλλου προσδιοριστικού χαρακτηριστικού με μια αίσθηση υπεροχής και αποκλειστικότητας. Ακόμη και υπό την έννοια μιας ανάγκης για μια μη αποκλειστικότητα και για μια εξισορρόπηση της διατεταγμένης μαζικά αποδοχής και κυριαρχίας κοσμοθεωρητικών προσεγγίσεων ή ειδώλων, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, ενυπάρχει το αίτημα για μια αποκλειστικότητα, για μια δικαίωση μέσω υπεροχής, όπως, για παράδειγμα, το αίτημα της ισότητας που εκφράζουν οι αδύναμοι.

Περισσότερα...
 
Η ΘΕΛΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΛΑΝΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ Εκτύπωση E-mail
Ευθύνη της θέλησης

branches--blossom-250Θέληση, Δύναμη, Εαυτός και Πλάνη

Προτού αποπειραθούμε την περιγραφή μιας πνευματικής ή υπερβατικής κοσμολογίας –υπό την έννοια που υποδηλώνει μια επέκεινα του αισθητού προσέγγιση στο Είναι και το Πνεύμα– θα πρέπει να προσεγγίσουμε το ζήτημα των πλανών και των παγίδων που διαμεσολαβούν στη διαμόρφωση, ακριβώς, ενός τέτοιου προτύπου, το οποίο, στον βαθμό που είναι διατυπωμένο, είναι ένα κοσμοείδωλο και σαν κοσμοείδωλο παίζει ρόλο αναφοράς στην εν γένει διαμόρφωση των προτύπων και των αξιών.

Περισσότερα...
 
EIΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ "ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ" Εκτύπωση E-mail
Ευθύνη της θέλησης
Δευτέρα, 20 Σεπτέμβριος 2010 12:16

Socrates
Φωτό:Wikimedia

       Η ευθύνη της θέλησης και η ίδια η θέληση είναι ένα μείζον ζητούμενο στην εποχή μας και ήταν πάντα ένα ζητούμενο, όχι όμως όπως στην σημερινή κλίμακα. Η θέληση ήταν και είναι ένα θεμελιώδες υπόβαθρο και ένας πνευματικός ορίζοντας, μια πνευματική ολότητα και δυναμική στην εξέλιξη του κόσμου. Εκφράζει την Λογοική δυναμική δημιουργικά, αφαιρετικά και συνεκτικά και συνθετικά. 

        Πάνω στον όρο Θέληση ή Βούληση πρέπει να γίνουν διευκρινίσεις γιατί υπάρχουν συνωνυμίες ή εννοιολογικές συνάφειες όπως με την Πρόθεση, με το Κίνητρο, την Επιθυμία, την Έφεση, την Επίκληση, την Παρόρμηση, τον Σκοπό, το Σχέδιο και το Νόημα. Η θέληση επίσης έχει συνάφειες με την Ελευθερία και με την Ευθύνη. Η θέληση είναι η βάση για να προσεγγίσουμε ιδιότητες, όψεις και αρχές και για να αναδείξουμε μια νέα εσωτερική και πολιτισμική συστημική δυναμική.

Περισσότερα...
 
Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ --- Σειρά Ευθύνη της Θέλησης Εκτύπωση E-mail
Ευθύνη της θέλησης
naturali_commonΗ Δυναμική της Μικρής Κλίμακας και η Ανάπτυξή της
1. Η μεγάλη κλίμακα

Όπως έχει αναπτυχθεί η κρίση -στον βαθμό που δεν προβαίνουμε σε μια συντακτική δημιουργική πολιτική- έχει υπερβεί τις δυνατότητες του ανθρώπινου παράγοντα. Το σύστημα και οι λειτουργίες της μεγάλης κλίμακας λειτουργούν σε μήκος χρόνου ως επιδεινωτικοί παράγοντες της κρίσης. Ακόμη και παράγοντες της διεθνούς οικονομικής πολιτικής -που ανήκουν στην πλέον συντηρητική γραμμή σκέψης- έχουν διαβλέψει την κρίσιμη ανεπάρκεια του χρηματοοικονομικού συστήματος. Το παράδοξο είναι ότι αυτή η διαπίστωση δεν κεφαλαιοποιείται από τη συντεταγμένη -κοινοβουλευτικά κομματικά- πολιτική δεν επηρεάζει τις αποφάσεις της. Η λατρεία, η λαγνεία της εξουσίας παρουσιάζεται ως πάθος υπηρεσίας των λαών, των κοινωνιών, και ως πάθος ευφυούς αποδοτικότητας στη διακυβέρνηση, στη διαχείριση των κοινωνικών θέσεων και συστημική διαπραγμάτευσή τους.
Περισσότερα...
 
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Ευθύνη της θέλησης

connecticut-520Το ζητούμενο της συνείδησης – το μέτρο της επίτευξης του ανθρώπου και της εσωτερικής πραγμάτωσης – βρίσκεται στην κλίμακα αντίληψης αυτού που συμβαίνει έξω από το σπίτι μας, στην κλίμακα της σχέσης μας με το μακρόθεν ον. Εάν δεν μπορούμε να έχουμε στη θέση του πλησίον το έσχατο, τότε δεν μπορούμε να έχουμε την πραγμάτωση του Είναι στη συνείδηση. Η πραγμάτωση του Είναι βρίσκεται στις αναλογίες της οικειοποίησης του όλου. Έξω από το σπίτι μας, υπάρχει ένα σύμπαν με τις τραγικές και μετα-τραγικές διαβαθμίσεις της εξέλιξης, με τις εικόνες του Είναι να διαθλώνται στον χωροχρόνο και με τη δυνατότητα τη δική μας να νιώσουμε τη γαλήνη της ομοιότητας του εσωτερικού με το όλον.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΒΑΘΥΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ: ΘΕΜΑ ΘΕΣΜΩΝ Ή ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ; Εκτύπωση E-mail
Ευθύνη της θέλησης
Τετάρτη, 19 Μάιος 2010 16:05

800px-Sinus
Φωτό:Wikimedia

Αναζητώντας διέξοδο από την κρίση 
Είναι η αιτία της γενικότερης κρίσης απλά και μόνο θέμα συγκέντρωσης εξουσίας σε λίγους; Είναι τα αιτήματα για θεσμικές αλλαγές αρκετά από μόνα τους για να μας βγάλουν από την κρίση; Μήπως η απελευθέρωση από την ιδιοτέλεια δεν είναι αποκλειστικά προσωπική υπόθεση; Πώς μπορούμε να συμβάλουμε στην διαμόρφωση μιας διάχυτης επικλητικής ατμόσφαιρας για πραγματικές αλλαγές; Πώς θα αποφύγουμε την αναπαραγωγή της βαρβαρότητας του παρελθόντος, με νέες θεσμικές μορφές, για ακόμη μια φορά;

Περισσότερα...
 


Social Media

Photo Gallery

Διαφήμιση
Σόλων, για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό - Copyright © 1990-2012 - Επικοινωνία