![]() This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. |
| ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΔΥΣΗ; --- Σειρά Κράτος |
|
|
| Παρασκευή, 25 Φεβρουάριος 2011 17:43 |
Στο παρελθόν, οι επαναστάσεις υποκινούνταν από αντικειμενικούς λόγους, όπως η άνιση κατανομή της ιδιοκτησίας και ο ηγεμονικός αυταρχισμός. Συχνά επίσης, οι επαναστάσεις είχαν να κάνουν με τον ιμπεριαλισμό, έχοντας εθνικοαπελευθερωτικό χαρακτήρα. Η σημερινή όμως εποχή είχε αρχίσει να μας παρέχει τη βεβαιότητα -όχι του «τέλους της ιστορίας»- αλλά του τέλους των επαναστάσεων. Αυτό συνέβη, όχι επειδή έλειπαν οι αντικειμενικοί λόγοι αλλά επειδή αυτοί δεν μπορούσαν να συνδεθούν με ένα μαζικό πολιτικό υποκείμενο.
Για παράδειγμα, το πολιτικό υποκείμενο στη Γαλλική Επανάσταση, ήταν μια συγκεκριμένη τάξη. Στην Οκτωβριανή Επανάσταση, τα σοβιέτ είχαν μαζί τους ένα αντικειμενικό εργαλείο, αυτό της τρομερής ανισότητας στην κατανομή της γης, όπου θα προτιμιόταν μια κοινότητα κολεκτιβιστική, παρά μια φεουδαρχική εκμετάλλευση.
Υπήρξαν όμως τρείς παράγοντες που είχαν βγάλει για καιρό -από τον ορίζοντα του ορατού μέλλοντος- την πιθανότητα της επανάστασης. Αυτό τον συνδυασμό τον βλέπουμε ακόμη και στο Ιράν όπου έχουμε μια κοινωνική Σαρία δίπλα σε έναν κοινοβουλευτισμό. Όλες οι επαναστάσεις έθεταν τον όρο να υπάρχουν συνθήκες αναδιανομής για τη μαζικότητα. Όμως, συνθήκες αναδιανομής δεν μπορούσαν να υπάρξουν μέσα σε παγιωμένα πλαίσια κατοχύρωσης της άδικης κατανομής του πλούτου και της θεσμικής λειτουργίας. Τα γενεακά όρια της θεσμικής λειτουργίας έσπασαν από τη δεκαετία του ’60. Σημαντικός ρόλος για τις επαναστάσεις είναι και η προσδοκία ολοκληρωμένου ή οργανωμένου οφέλους. Οι μεταπολεμικές κοινωνίες της Δύσης, διαπνεόμενες από ένα ψυχισμό ατομισμού του εφησυχασμού, αισθάνθηκαν ότι δεν είχαν να κερδίσουν ακόμη και από μια ενεργότερη πολιτική δραστηριοποίησή τους. Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι οι λαοί έχουν ταξινομήσει την πολιτική με χρώματα διαφθοράς, νεποτισμού ή διαπλοκής με οικονομικούς παράγοντες, παρά το ότι οι ίδιοι παραμένουν εν μέρει ως οι αναλγητικοί πυρήνες των κομμάτων της εξουσίας.
Αυτή η ανθρωπολογική ωρίμανση δεν υπάρχει. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει η ωρίμανση μιας συστημικής αναθεμελίωσης, γιατί πλέον η οικονομική ελίτ έχει αναδειχθεί σε αποφατικό παράγοντα με καισαρική προκλητικότητα και έχει στον έλεγχό της τους αναστολείς της κοινωνικής συνάρθρωσης. Η πολιτική έχει αλλοτριωθεί από τον συνολικοποιημένο ατομικισμό και έχει εκπέσει θεσμικά μέσα από την ανθρωπολογική ανεπάρκειά της. Επίσης, η κυρίαρχη διανόηση δεν αρθρώνει κανένα λόγο για επανασυστηματοποίηση.
Για να μην συνθλιφθεί ο άνθρωπος από τον αναδυόμενο οικονομικό ολοκληρωτισμό, οφείλει να μάθει να προσλαμβάνει τον κόσμο και υπό την έννοια της συστημικής ολότητάς του καθώς και να συνεκτιμά με αίσθηση αναλογίας το ατομικό με το παγκόσμιο και την ολότητα.
(Φωτό: wikimedia) |