|
Πέμπτη, 05 Αύγουστος 2010 14:27 |
|
 Φωτό:Wikimedia
|
Έχοντας περάσει τόσες δεκαετίες από τον Β Παγκόσμιο πόλεμο, στρατιωτικές πράξεις όπως η ρήψη των πυρηνικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι ή οι μαζικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί των πόλεων συνεχίζουν να σοκάρουν για τα καταστροφικά τους αποτελέσματα. Μπορεί να μην έχει συνειδητοποιηθεί αλλά οι μαζικοί συμβατικοί βομβαρδισμοί κατά το τέλος του πολέμου ήταν περισσότερο καταστροφικοί από τις πυρηνικές βόμβες.
|
|
|
Περισσότερα...
|
|
Πέμπτη, 08 Ιούλιος 2010 16:37 |
 Φωτό:Wikimedia
|
|
Αποτελεί πλάνη ότι η Γαλλική Επανάσταση ταυτίζεται με την εμπορική τάξη. Το τραπεζικό σύστημα του κεφαλαίου όμως όντως απέκτησε μεγάλη δυναμική στους Αγγλοσάξονες. Μήπως ο νόμος των φθινουσών αποδόσεων στην οικονομία του Thomas Manlthus μπορεί να διευρυνθεί και να μας εξηγήσει την φθίνουσα πολιτική απόδοση της νεωτερικότητας; Γιατί δεν υπάρχει αληθινή δημοκρατία στις κοινωνίες που έχουν εξασφαλίσει το σύστημα της αντιπροσώπευσης; Αντίστοιχα μήπως οι κύκλοι Κοντράτιεφ που περιγράφουν την πορεία της οικονομίας μπορούν να περιγράψουν τους κύκλους των ιδεών άρα και της πολιτικής;
|
|
|
Περισσότερα...
|
|
Τρίτη, 06 Ιούλιος 2010 16:40 |
|
 Φωτό:Wikimedia
|
Η νομοτέλεια της Ιστορίας «Η γνώση των πραγματικών γεγονότων του παρελθόντος (της Ιστορίας), οδηγεί σε αξιόπιστες προβλέψεις των γεγονότων του παρόντος και του μέλλοντος». Η άποψη αυτή είναι γνωστή και σαν το δόγμα της νομοτέλειας της Ιστορίας. Ένας από τους μεγάλους υποστηρικτές αυτού του δόγματος ήταν ο Θουκυδίδης, ο οποίος έγραψε την ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου με υποδειγματικό σεβασμό στην αλήθεια των γεγονότων και διακήρυξε ότι: « Πρώτο καθήκον του ιστορικού είναι να αναζητήσει την αλήθεια με πείσμονα επιμονή».
|
|
|
Περισσότερα...
|
|
Τετάρτη, 23 Ιούνιος 2010 15:15 |
|
 Φωτό:Wikipedia
|
"Η γκιλοτίνα και το οπλοπολυβόλο, η φυλακή και η γραμμή συναρμολόγησης, ο ρατσισμός και η ευγονική, τα μακελειά των αποικιακών πολέμων και του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχαν ήδη διαμορφώσει το κοινωνικό περιβάλλον και το πνευματικό τοπίο στο πλαίσιο του οποίου η Τελική Λύση θα μπορούσε να συλληφθεί και να τεθεί σε εφαρμογή". Enzo Traverso
Στις μέρες μας ξανάγινε της μόδας ο «ολοκληρωτισμός». Από τα πιο απίθανα στόματα εκστομίζονται κατηγορίες περί «ολοκληρωτισμού» για τους πιο διαφορετικούς ανθρώπους, κράτη, νοοτροπίες και ιδεολογίες.
|
|
|
Περισσότερα...
|