Creative Commons License
Είναι ελεύθερη: για Διανομή: για αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό του Έργου. Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις >>>
Κοινωνική Οικονομία
Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Εκτύπωση E-mail

       Η έννοια της κοινωνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά ευρεία και ασαφής ακόμη, καθώς δεν μπορούμε να την αποσυνδέσουμε απολύτως από την έννοια μιας επιχειρηματικής πολιτικής χαμηλού οικονομικού κέρδους ή επίσης από την συλλογική επιχειρηματικότητα ή συνεταιριστική επιχειρηματικότητα. Επίσης δεν μπορούμε να την διαφοροποιήσουμε απόλυτα από τις αχρήματες εξωτερικές οικονομίες από τις οποίες είναι γεμάτη η ζωή μας και οι οποίες δεν αποτυπώνονται λογιστικά.  

Περισσότερα...
 
ΟΔΟΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΤΡΙΤΟ ΤΟΜΕΑ» (του Αθανάσιου Γεωργιλά) Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 04 Ιανουάριος 2017 18:19

Ο Κόσμος της Χριστίνας - Άντριου Γουάιεθ 1948Είναι φανερό πως αν ο κάθε λαός δεν ανακτήσει το συντομότερο τα κλειδιά της διατροφικής του αυτονομίας οι ίδιες οι συνθήκες της βιολογικής του επιβίωσης θα καταλήξουν να εξαρτώνται πλήρως από την κυνική στρατηγική των αγροβιομηχανικών λόμπι και από την χωρίς όριο απληστία των διεθνών κερδοσκόπων. Jean-Claude Michea

Οδοδείκτης 1

Η ρήση του Γάλλου ιερέα Jacques Bénigne Bossuet «ο Θεός γελά με τους ανθρώπους που παραπονιούνται για τις συνέπειες ενώ αγαπούν τις αιτίες» όφειλε να συνοδεύει το διακριτικό σήμα κάθε εγχειρήματος κοινωνικής οικονομίας. Οφείλουμε, πρωτίστως, προκειμένου να διασωθούμε από τον εμπαιγμό των γενεών που έρχονται, μια ειλικρινή αναμέτρηση των όσων λιβανίζουμε με τα αποτελέσματα τους.

Περισσότερα...
 
"ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΣΟΚ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ" (της Αφροδίτης Τζιαντζή) Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 30 Δεκέμβριος 2016 10:00

simel esimΠολύγλωσση, κοσμοπολίτισσα, εξαιρετικά μορφωμένη και άλλο τόσο προσηνής, η δρ Σίμελ Εσίμ διευθύνει τον Τομέα Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ/ILO), του αυτόνομου διακρατικού οργανισμού για τα εργασιακά δικαιώματα, που συνδέεται με τον ΟΗΕ.

Πρόσφατα συμμετείχε στο 3ο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στην Αθήνα, όπου μίλησε για τις εμπειρίες της σε όλο τον κόσμο, με πρόσφυγες, μετανάστες και τοπικούς συνεταιρισμούς και το πώς οι συνεταιρισμοί μπορούν να στηρίξουν τους πρόσφυγες αλλά και να τονώσουν την τοπική οικονομία.

Περισσότερα...
 
ΚΟΙΝΑ: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ «ΑΛΛΟΣ» ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (του Αντώνη Μπρούμα) Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 11 Οκτώβριος 2016 15:03

commonsΝεοκλασικοί και μαρξιστές οικονομολόγοι ομονοούν ότι οι κοινωνίες μας αναπαράγονται αποκλειστικά μέσα από την οικονομία της καπιταλιστικής αγοράς και ότι καμία ανθρώπινη δραστηριότητα δεν βρίσκεται εκτός αυτής. Τα πάντα είναι καπιταλισμός.
Η πραγματικότητα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικής δραστηριότητας αναπαράγεται με βάση τα κοινά [commons] και ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων στηρίζεται σε αυτά και όχι το αντίθετο. Η δική μας καθημερινότητα κατακλύζεται από τον βασισμένο στα κοινά τρόπο κοινωνικής αναπαραγωγής.

Περισσότερα...
 
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ (του Κώστα Διάκου) Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 03 Αύγουστος 2016 13:26

carrying-globeΗ σημερινή επικαιρότητα τoυ κοινοτισμού, δηλ. η πολιτική διαχείριση οικονομικά του κοινωνικού κεφαλαίου με δημοκρατία όπως στην Κοινωνική Οικονομία δεν αποτελεί παρά την αναπόφευκτη συνέπεια της κατάρρευσης τoυ υπαρκτού κρατικού σοσιαλισμού και της οικονομικής και οικολογικής αποτυχίας τoυ υπαρκτού καπιταλισμού.
Ριζοσπαστικά (κυρίως οικολογικά) ρεύματα στo Βορρά καθώς και πολυποίκιλα (κυρίως εξ Αριστεράς, εναλλακτικά) κοινοτιστικά κινήματα στo Νότο της Κρίσης, διαμορφώνουν σήμερα μια νέα κοινωνικο-οικονομική συνείδηση, που έχει ως βασική αιτία την αποτυχία και των δύο συστημάτων της βιομηχανικής περιόδου στην απρόσωπη συγκέντρωση της οικονομικής εξουσίας.

Περισσότερα...
 
« ΈναρξηΠροηγούμενο123ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 1 από 3

Social Media

Photo Gallery

Διαφήμιση
Σόλων, για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό - Copyright © 1990-2012 - Επικοινωνία