Ο τομέας του περιβάλλοντος αναδείχθηκε σαν ένας από τους σημαντικότερους τομείς έκφρασης και δυναμικής της κοινωνίας των πολιτών και των ΜΚΟ. Οι ΜΚΟ έπαιξαν έναν από τους πλέον καθαρούς ρόλους σε αντίθεση με άλλους τομείς που θα λέγαμε μπορούσαν να είναι περισσότερο ύποπτοι. Βέβαια, τα ζητήματα που είναι συναφή με την σύνδεση των ΜΚΟ με γεωπολιτικές στρατηγικές, με «στρατηγικές της εικόνας» μεταξύ Βορρά-Νότου, Ανατολής-Δύσης, Τρίτου Κόσμου, Δημοκρατικών ή μη Δημοκρατικών «καθεστώτων» είναι κρίσιμα και σ’ αυτό τον τομέα.
Ο Steven Best, Αναπληρωτής Καθηγητής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας μιλά στη ΜΚΟ Σόλων για τον ρόλο της οπτικής των ζώων στην ανθρώπινη κοινωνία, το παράδειγμα της κακομεταχείρισης τους από τους ανθρώπους που επεκτείνεται και στην εκμετάλλευση μεταξύ ανθρώπων και τον τρόπο με τον οποίο τα κοινωνικά κινήματα θα κατορθώσουν να ακουστούν και να δώσουν τη μάχη για τους σκοπούς και τα ιδανικά τους, μέσα στα πλαίσια της παγκόσμιας οικολογικής και οικονομικής κρίσης. Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στα πλαίσια της 2ης Διεθνούς Ημερίδας Περιβαλλοντικής Ηθικής.
Δείτε τη συνέντευξη που παραχώρησε στη ΜΚΟ Σόλων η Michèle Rousseau, Αναπληρώτρια Γενική Επίτροπος για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο γαλλικό Υπουργείο Οικολογίας, Ενέργειας, Αειφόρου Ανάπτυξης και Χωροταξίας στα πλαίσια της παρουσίασής της με τίτλο "Οι πραγματικές τομές του πολυμερούς διαλόγου για το περιβάλλον - Grenelle de l'Environnement". Η εισήγησή έγινε στο Γαλλικό Ινστιτούτο στις 8 Απριλίου 2010. (Δείτε περισσότερα και ολόκληρη την εισήγηση στα γαλλικά εδώ)
Η Ευανθία Μιχάλαιναειδική επιστήμονας και μέλος της Γραμματείας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας μιλά στη ΜΚΟ Σόλων για την ανάγκη να περάσει η πολιτική δύναμη στα χέρια των πληθυσμιακών βάσεων.
Η ανάγκη αυτή ισχυροποιείται διαρκώς καθώς οι ηγέτες των κρατών αποδεικνύουν σταθερά –με αποκορύφωμα την Διάσκεψη της Κοπεγχάγης- ότι εξυπηρετούν τους σκοπούς της οικονομίας της αγοράς η οποία λειτουργεί πάντα ανταγωνιστικά έναντι του περιβάλλοντος και της κοινωνίας και όχι προς όφελός τους.
Είμαστε σήμερα λίγοι απλοί πολίτες, αλλά πιστεύουμε ότι αύριο θα γίνουμε πολλοί. Κοινό στοιχείο που μας ενώνει, είναι η ανησυχίαγια τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο ισχύον σύστημα άσκησης της πολιτικής εξουσίας και η αίσθηση της ανάγκης ότι πρέπει να κάνουμε κάτι και μείς και να μη περιοριζόμαστε μόνο στις διαπιστώσεις των προβλημάτων.