Creative Commons License
Είναι ελεύθερη: για Διανομή: για αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό του Έργου. Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις >>>
Βιοτεχνολογία
Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Εκτύπωση E-mail

Ο τομέας της βιοτεχνολογίας είναι από τους πλέον αντιφατικούς στις προοπτικές του, όπως και ο τομέας της νανοτεχνολογίας και της κυβερνοτεχνολογίας. Περιλαμβάνεται στους νέους τεχνολογικούς τομείς, τους τεχνολογικούς τομείς της νέας εποχής και έχει εφαρμογές βέβαια που συνδέονται με θέματα υγείας. Έχει μια δυναμική υψηλού ρίσκου και ολοκληρωτικών επιπτώσεων γι’ αυτό και χρήζει μιας συγκεκριμένης βιοπολιτικής και βιοηθικής προσέγγισης και συνδέεται βέβαια με το πρότυπο πλανητικής κυριαρχίας του ανθρώπου στο οποίο πρέπει να λειτουργήσουν αυτοπεριορισμοί όπου ο ανθρωποκεντρισμός θα δοκιμαστεί με τις αντιφάσεις του.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΣΙΤΑΡΙ ΤΗΣ BAYER (του Αλέξη Ζακυνθινού) Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 02 Φεβρουάριος 2017 14:58

bayer-sitariΤο γερμανικό τέρας προσπαθεί να επιβάλλει τα γενετικά μεταλλαγμένα γεωργικά προϊόντα παγκοσμίως, καθώς επίσης να μονοπωλήσει τον κλάδο, μεταξύ άλλων με τη βοήθεια της κυβέρνησης της χώρας – με καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια μικρούς γεωργούς, στα κράτη του Νότου.
«Όταν κατηγορούμε τη γεωργική παραγωγή στην πατρίδα μας (190 € ανά στρέμμα), συγκρίνοντας την με αυτή της Ολλανδίας (1.700 € ανά στρέμμα) ή του Ισραήλ (1.290 € ανά στρέμμα), καθώς επίσης τις υψηλές τιμές των εγχωρίων γεωργικών ειδών, συχνά δεν λαμβάνουμε καθόλου υπ’ όψιν την ασύγκριτη ποιότητα των ελληνικών προϊόντων – χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως αιτιολογείται απόλυτα η χαμηλή στρεμματική απόδοση.

Περισσότερα...
 
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ IΔΙOKTHΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ TΟΜΕΑΣ: 2) "Βιοπειρατία", η λεηλασία των σπόρων και του γενετικού υλικού (του Γιώργου Κολέμπα) Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 21 Ιανουάριος 2017 10:22

viopeiratia-seedsΗ πνευματική ιδιοκτησία είναι βασικό κίνητρο για την καταστροφή της βιοποικιλότητας από τις πιέσεις της βιομηχανίας για μονοκαλλιέργειες. Επιπλέον, αφαιρεί από τους μικροκαλλιεργητές τη δυνατότητα να προστατεύσουν τους πόρους τους. Οι μικροί αγρότες στα φτωχότερα μέρη του κόσμου είναι αυτοί που έχουν διατηρήσει τη βιοποικιλότητα. Οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι οι πιο πλούσιες σε βιοποικιλότητα, αλλά κάθε χρόνο οι χώρες του Βορρά είναι αυτές που κερδίζουν 60 δισεκατομμύρια δολάρια από τον έλεγχό της. Τα μονοπώλια των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και τα μονοπώλια στο εμπόριο είναι στα χέρια τους.

Περισσότερα...
 
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: 1) Η λεηλασία της βιοποικιλότητας του πλανήτη (του Γιώργου Κολέμπα) Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 13 Ιανουάριος 2017 16:12

vio-seedingΤον Απρίλιο του 1492 η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας παραχωρούσε στον Χριστόφορο Κολόμβο το προνόμιο της «ανακάλυψης και της κατάκτησης». Η παπική βούλα με την πράξη παραχώρησης της Αμερικής στον Κολόμβο και την εξασφάλιση αποκλειστικών δικαιωμάτων για χάρη της ισπανικής μοναρχίας, αποτέλεσε την ηθική και νομική βάση για την αποικιοποίηση και τη γενοκτονία των μη ευρωπαϊκών λαών. Παραχωρήσεις και αποκλειστικά δικαιώματα μετονόμασαν πράξεις υφαρπαγής και πειρατείας σε θεία βούληση.

Περισσότερα...
 
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΝATURE: ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΜΟΡΙΑΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΕ Γ.Τ. ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ & ΠΙΘΑΝΗ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ (του Βασίλη Γκισάκη) Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 03 Ιανουάριος 2017 15:46

nature-com-1Νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα στο Scientific Reports του περιοδικού Nature, δείχνει σημαντικές δομικές, μοριακές διαφορές μεταξύ γ.τ. και μη καλαμποκιού, παρουσιάζοντας αυξημένες συγκεντρώσεις ουσιών, οι οποίες μπορούν να έχουν τοξική επίδραση. Η έρευνα καταρρίπτει τον ισχυρισμό περί "ουσιαστικής ισοδυναμίας" μεταξύ γ.τ. και μη ποικιλιών, κύριο επιχείρημα για την έγκριση τους προς ανθρώπινη κατανάλωση.

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...
« ΈναρξηΠροηγούμενο12ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 1 από 2

Social Media

Photo Gallery

Διαφήμιση
Σόλων, για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό - Copyright © 1990-2012 - Επικοινωνία