|
Τρίτη, 05 Μάιος 2009 12:01 |
 |
Η Λίζα είναι η γλυκύτατη σκυλίτσα, γνωστή εδώ και χρόνια σε πολλούς ανθρώπους στην περιοχή μας, που βρέθηκε σε άθλια κατάσταση, μισοπεθαμένη μέσα στην βροχή, στην άκρη της λεωφόρου όπου κατάφερε να συρθεί, πυροβολημένη από πολύ κοντά στο κεφάλι με σκάγια από κάποιον επικίνδυνο εγκληματία. Το σκυλί είχε πυροβοληθεί τουλάχιστον δύο μέρες πριν το βρούμε, με αποτέλεσμα να έχει προχωρημένη σήψη σε πληγή στο ένα του μάγουλο, να έχει σπασμένο το οστό της μύτης και να είναι τυφλό.
|
|
Όπως έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις ζώων που φτάνουν σε απελπιστική θέση, έτσι και εδώ η Λίζα σύρθηκε μέχρι ένα πολυσύχναστο σημείο διατηρώντας την αφοσίωσή της και την ελπίδα της για βοήθεια από τους περαστικούς ανθρώπους. Τέτοιες στιγμές νοιώθουμε πραγματικά περήφανοι για την δυνατότητα που έχουμε να βοηθάμε τα ζώα. Όλον αυτό το καιρό επισκεφτήκαμε γιατρούς που την βοήθησαν να αποκατασταθεί.
|

|
|
Ευτυχώς σήμερα έχει συνέλθει σε μεγάλο ποσοστό από το τελείως άδικο αυτό χτύπημα που προήλθε καθαρά και μόνο από τον ανθρώπινο κόσμο, αυτόν που θα έπρεπε να της ανταποδίδει την φιλία και την αγάπη που αυτή έδειχνε προς όλους. Ιδιαίτερα θα πρέπει να ευχαριστήσουμε την προσπάθεια των κτηνιάτρων Σοφία Ζώη και Δημήτρη Γκουγκούλη και του ζωοτέχνη Ζήση Νταλαμπύρα από την Κτηνιατρική Κλινική Λάρισας για την προσφορά φιλοξενίας και την πολύ καλή αποκατάσταση του τραύματος της Λίζας. Επόμενη προσπάθεια της φιλοζωικής δράσης του «Σόλωνα» είναι να αποκαταστήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την όρασή της.
Θέλουμε να προβάλουμε την ιστορία της μεγαλόκαρδης και γενναίας Λίζας γιατί νοιώθουμε ότι δίνει ένα παράδειγμα σε πολλά επίπεδα. Κυρίως όμως γιατί συμβολίζει αυτό που πιστεύουμε ότι είναι μια γενική αλήθεια και «σημείο των καιρών»: τα ζώα εκείνα που, σε διάστημα πολλών χιλιετηρίδων εξέλιξης, έμαθαν να ζουν κοντά στον άνθρωπο δείχνοντας μόνο συντροφικότητα και αφοσίωση, γίνονται θύματα της καταστροφικής μανίας του, τώρα που η ανθρωπότητα έχει φτάσει φαινομενικά σε υψηλή πολιτισμική εξέλιξη, σε βαθμό που η φιλοζωία να είναι παγκοσμίως η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.
Είναι συνηθισμένο φαινόμενο πια ίσως για τις περισσότερες φιλοζωικές οργανώσεις να τους «καλεί το καθήκον» κατά την διάρκεια των γιορτών, και ίσως κατά τις πιο ιδιαίτερες στιγμές (πχ λίγο πριν την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα). Αυτό ακριβώς συνέβη και σε κάποιους φίλους, γνωστούς για την φιλοζωική δράση τους στην Λαμία. Το βράδυ της Ανάστασης ακούστηκαν συνεχόμενα νιαουρίσματα από ένα κλειστό οικόπεδο μέσα στην πόλη, όπου οι περίοικοι είχαν δει την προηγούμενη μέρα σκοτωμένες (δηλητηριασμένες) γάτες.
|
|
Καθώς δεν ήταν δυνατόν να βρεθεί ο ιδιοκτήτης, ειδοποιήθηκε την επόμενη μέρα (Κυριακή του Πάσχα) η Πυροσβεστική που, προς τιμή της, απεγκλώβισε τέσσερα νεογέννητα γατάκια. Τα νεογέννητα και ορφανά γατάκια που δεν είχαν ανοίξει ακόμη τα μάτια τους ανέλαβε να μεγαλώσει μια εθελοντής, γνωστή σε όλους μας για την έμπρακτη αγάπη της στα αδέσποτα της πόλης. Δυστυχώς τα δύο από τα τέσσερα γατάκια δεν επέζησαν, ενώ τα άλλα δύο μεγαλώνουν χωρίς προβλήματα.
|
 |
 |
Όλοι εμείς που έχουμε συνηθίσει να δρούμε προστατευτικά για τα ζώα, «φορτωμένοι» συνεχώς με πολύ περισσότερες ευθύνες και προβλήματα απ΄ όσο θα ανεχόταν μια κανονική ζωή, πολύ συχνά γινόμαστε υποκείμενο μιας μορφής εκβιασμού - ακόμη και από άλλους «φιλόζωους» - εξαιτίας ακριβώς του γεγονότος ότι συμπάσχουμε με κάθε ζώο που κινδυνεύει. Αυτό είναι ένα επιπλέον φορτίο που έμμεσα μεταφέρεται στις φιλοζωικές οργανώσεις σιωπηρά απ΄ όλη την κοινωνία, η οποία ταυτόχρονα αντιμετωπίζει στο μεγαλύτερο ποσοστό της απαξιωτικά και περιθωριοποιώντας τις οργανώσεις αυτές.
|
|
Έτσι μπορεί να δικαιολογηθεί από την μια πλευρά η συχνή απροθυμία πολλών φιλόζωων ιδιωτών να οργανωθούν σε μια φιλοζωική οργάνωση της περιοχής τους, και από την άλλη η οξύθυμη και μόνιμη καταγγελτική – διεκδικητική και αμυντική στάση όλων των οργανώσεων τέτοιου είδους.
Ο Δήμος Λαμίας και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Νερολής σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Φθιώτιδας παίρνει μέτρα για έλεγχο του αριθμού των αδέσποτων και για την συνειδητοποίηση των πολιτών σχετικά με την ιδιοκτησία ζώων συντροφιάς. Καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων να σημάνουν τα ζώα τους με το ειδικό τσιπ και ταυτόχρονα αναθέτει στην νεοσύστατη Δημοτική Αστυνομία να ελέγχει και να επιβάλλει πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφωθούν.
|
|
Η πόλη της Λαμίας έχει μεγάλο αριθμό αδέσποτων παρ΄ όλη την πετυχημένη δουλειά σε στειρώσεις και περίθαλψη αδέσποτων σκυλιών που κάνουν οι υπάλληλοι του Δημοτικού Κυνοκομείου, και αυτό οφείλεται στην εγκατάλειψη ανεπιθύμητων ζώων από τα γύρω χωριά μέσα στην πόλη. Το πρόγραμμα στειρώσεων των αδέσποτων σε συνδυασμό με την σήμανση των δεσποζόμενων ζώων, έτσι ώστε να μην εγκαταλείπονται συνεχώς καινούργια σκυλιά, είναι μια προσπάθεια του Δήμου που θα αποδώσει μακροχρόνια για τις καλές συνθήκες διαβίωσης των ζώων στην πόλη.
Άλλη μια περίπτωση κουταβιών που βρέθηκαν ορφανά και πεταμένα στον δρόμο κατέληξε στην φιλοζωική μας ομάδα, και μεγαλώνουν με ασφάλεια από εθελοντές του Σόλωνα.
Τα κουταβάκια μόλις μεγαλώσουν θα δοθούν για υιοθεσία σε όποιον ζητά παντοτινούς φίλους, αφού εμβολιαστούν και σημανθούν ηλεκτρονικά.
|
|
Δημήτρης Σαρηνάκης
Μέλος της ΜΚΟ Σόλων
5 Μαΐου 2009
|
|